fbpx

Шефът на КЕВР: Цената на тока няма да се вдига до лятото

www.expert.bg

Цената на битовия ток няма да се променя поне до лятото следващата година. Това увери председателят на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с появилите се опасения, че драстичните скокове в цената на индустриалния ток ще се отразят и на тази за бита.

Според Иванов най-рано през юни ще бъде направен анализ дали шоковото поскъпване на енергията, която се търгува на борсата, ще се отрази и на битовите сметки, предаде БГНЕС.

Той отново напомни, че КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Цените на борсата се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на КЕВР са свързани да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функциониране на борсата и злоупотреби.

С призив към премиера Бойко Борисов за спешни мерки срещу шоковото поскъпване на ток излязоха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В писмо сдружението недоумява за неаргументираното повишение на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса. Споменават се апокалиптични стойности за скок в порядъка от 350%. „Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, жалва се индустриалният бизнес.

Подобни шокови стойности имаше и през октомври, при които се търгува индустриалният ток на борсата. Тогава бизнесът изпищя, че котировките „Ден напред“ стигат до скок от 250%. Експерти коментираха пред БГНЕС, че такива аномалии са нелогични, притеснителни и дори опасни за бизнеса. Хора от борсата пък коментираха, че подозренията за подобно грубо вмешателство са напълно основателни.

Енергийният регулатор се зае да провери случаите и обяви, че ще са нужни поне 4 месеца да установи дали са основателни сигналите за извършени нарушения. Но дори и да не е завършила проверката, председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви, че цена от 149 лева за мегаватчас е прекалено висока. За бита от КЕВР уверяват, че от 1 януари цената няма да бъде пипана.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!