fbpx

Шефът на БАБХ с още „разкрития“: Спасяваме бизнес за над 1 млрд.

Избиването на животни в Ямболско заради риск от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект с цел да няма укриване на добитък. Това каза в студиото на „Тази сутрин” директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев.

Той категорично отхвърли твърденията, че е разпоредил масовата евтаназия преди да станат готови резултатите. „Нашето изследване е на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед”, обясни той. По думите му нашата лаборатория не е референтна, а акредитирана, съобщава bTV.

Той посочи, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че не винаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни.

На въпрос защо агенцията преди броени месеци е издало ръководство, което сега не спазва, той отговори, че документът е написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса: „Практическото ръководство в момента не е състоятелно”.

От думите му стана ясно още, че никъде карантината не се прилага като метод за борба със зарази – макар да я има в практическото ръководство, което подчинената му структура е издала преди няколко месеца.

Илиев на няколко пъти подчерта, че БАБХ действат в синхрон с европейския орган по безопасността на храните  „Ди Джи Санте”. „Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България”, категоричен беше Дамян Илиев.

Той призна, че е имало „разбалансирана история” с комуникацията със стопаните, но има свое обяснение за това: „Когато се прилагат тези мерки с евтаназията, собствениците не се предупреждават, защото има много случаи, в които се опитват да спасяват животни. Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната.

Министър Порожанов не е искал неговата оставка: „Аз смятам, че трябва да си върша професионално работата. Ако бъда спиран да си върша работата, ще си я дам”.

Дрън дрън та пляс .Къде е профилактиката.Какво правите за да не се стига до тези драми за обикновения животновъд

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!