fbpx

Шест неща, които ръцете ви могат да разкажат за здравето ви

profit.bg

Ръцете са една от първите части на тялото, които показват признаци на стареене. Но те също могат да посочат и някои здравословни проблеми. Лекарите казват, че състоянието на вашите ръце може да бъде резултат от промени, които се случват другаде във вашето тяло.

Bright Side събра 7 симптома, според които трябва да обърнете внимание на здравето си.

Червени длани

Лекарите обясняват, че червените длани (или палмарният еритем) могат да бъдат признак на чернодробни проблеми, особено ако сте на възраст над 50 години. Обикновено зачервяването се намира във външната част на дланта. Възможната причина е промяна в хормоналния баланс, който причинява разширяване на кръвоносните съдове. Ревматоидният артрит също може да бъде причина за зачервяване на дланите.

Ако сте забелязали тези симптоми, потърсете медицински съвет, за да разберете истинската причина за това. Опитайте се да преминете към здравословна диета и да намалите приема на алкохол.

Потни длани

Има няколко възможни причини за потните длани:

прекомерно изпотяване

стрес

свръхактивна щитовидна жлеза

В случай на хиперхидроза, която е прекомерно изпотяване, можете да опитате силни антиперспиранти.

Опитайте се да ограничите приема на алкохол и се научете да контролирате нивото на стрес (медитацията е вариант).

Загуба на чувствителност и изтръпване

Понякога се събуждаме с усещането, че сме загубили чувствителност в определени части от тялото си, а когато се раздвижим, започва да изтръпва. Обикновено това е следствие на притискане на сензорния нерв и трябва да отмине бързо.

В някои случаи тези симптоми в ръцете могат да бъдат признак за по-сериозен проблем като цервикална остеохондроза, синдром на карпалния тунел, венозна тромбоза на крайниците, нараняване на брахиален плексус, анемия или диабет. Ако често изпитвате загуба на чувствителност в ръцете си без очевидна причина, се консултирайте с лекар.

Сухи ръце

Най-честите причини за сухата кожа на ръцете са дехидратацията и дефицитът на естроген, които вървят ръка за ръка с менопаузата. За да избегнете дехидратация, пийте достатъчно вода и използвайте овлажняващи кремове за ръце. В храната си включете мазни риби, семена и ядки. Посетете своя лекар за хормонална терапия, която ще ви помогне да контролирате нивата на естроген.

Треперещи ръце

Известно е, че треперещите ръце могат да бъдат знак за сериозни здравословни проблеми като болестта на Паркинсон. Ако имате сериозно безпокойство, потърсете медицинска помощ. Междувременно ограничавайте приема на кафе и алкохол, защото те също могат да причинят треперещи ръце. Други възможни причини са тревожността и големият стрес.

Чупливи нокти

Чупливите или напукани нокти могат да бъдат симптом на недостиг на цинк. Цинкът е наистина важен за нашето здраве, насърчава заздравяването на раните, помага на клетките да се разделят и укрепва имунната система. Добавете към диетата си богати на цинк храни като овес, ядки и месо. Лекарите също препоръчват да се приема цинк като добавка, ако нивото му е ниско в тялото ви.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!