fbpx

Шведска банка се готви да замени половината си служители с роботи

Единствената голяма банка в Швеция, която успя да намали разходите си през второто тримесечие на годината, е същата, която предприе смелия план да замени част от служителите си с роботи, пише Bloomberg, цитирани от proft.bg.

Nordea Bank и нейният изпълнителен директор Каспер фон Коскул смятат, че след десет години броят на работните позиции във финансовата индустрия, заемани от хора, ще намалеят наполовина.

В подкрепа на тази прогноза, банката обяви, че ще съкрати 6000 от своите служители. Според фон Коскул, това е единственият начин за запазване на конкурентоспособността в дългосрочен план.

По думите му роботите и автоматизацията ще поемат голяма част от работата във всички сфери – от управлението на активи до разговорите по телефона с индивидуалните клиенти на банката.

Все още много негови колеги от банковия сектор не приемат насериозно тази теза, но последната порция финансови отчети на шведските банки са доказателство за това, че Nordea Bank може би все пак се движи в правилната посока.

Тя е единственият глобално значим трезор в Швеция, който успя да свие оперативните си разходи. Спадът е с 11% през второто тримесечие, като за същия период броят на служителите на банката е намалял с 8%, до общо 29 300 души.

За сравнение, за Barclays Plc, която има горе-долу същата пазарна капитализация, като Nordea, работят над 80 000 души. Естествено, като се има предвид и фактът, че активите на Barclays са два пъти по-големи от тези на шведската банка.

Другите три големи банки в скандинавската държава – SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank, също признават, че бъдещето принадлежи на високите технологии.

Техният подход обаче е по-различен и като цяло не са толкова смели в предвижданията си за замяната на хората с роботи и алгоритми. Някои от тях дори са увеличили работната си сила и то именно с технологични специалисти и компютърни инженери.

Свиването на разходите на Nordea Bank й носи ръст на оперативната печалба с 31% на годишна база към края на полугодието. Това е най-силното представяне в групата на „голямата банкова четворка“ в страната.

Nordea си остава и единствената шведска банка, която е успяла значително да намали своя персонал. Към края на юни в трезора работят с 2500 души по-малко, отколкото преди година.

Изпълнителният директор Каспер фон Коскул е категоричен, че не само финансовият сектор е на път да премине през подобна трансформация.

„Всички трябва да осъзнаем, че нашата индустрия, а и всички останали сектори на икономиката и обществото, преминават през гигантска промяна. И всички трябва да сме готови за нея“, казва той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!