fbpx

Човечеството губи 20 млн. работни места до 2030 г., заемат ги роботи

В регионите с нискоквалифицирани работници заместването ще бъде най-мащабно

До 2030 г. се очаква около 20 милиона работни места в света да бъдат поети от роботи, което ще разшири тенденцията на влошаване на социалното неравенство, повишавайки същевременно общата икономическа продукция. Прогнозните резултати, публикувани днес, показват нарастващи опасения, че автоматизацията и роботите, макар и да предлагат икономически ползи, непропорционално унищожават нискоквалифицираните работни места и утежняват социалния и икономически стрес, пише „Сабах“, предаде БГНЕС.

Проучването на „Oxford Economi“, частна британска изследователска и консултантска фирма, показва, че намаляването на работните места заради увеличаването на роботите няма да бъде равномерно разпределено по света или в рамките на отделните страни.

Роботите вече завзеха милиони работни места в производството и сега набират сила в услугите, благодарение на напредъка на компютърната визия, разпознаването на речта и машинното обучение, отбелязва проучването.

В регионите с по-ниски квалификации загубата на работни места ще бъде два пъти по-висока от тази в регионите с по-висока квалификация, дори в една и съща страна, заключава проучването.

Изследванията идват на фона на интензивен дебат за разрастването на технологиите като самостоятелно управлявани автомобили и камиони, роботизирано приготвяне на храни и автоматизирани фабрични и складови операции и тяхното въздействие върху заетостта. Много анализатори посочват, че автоматизацията като цяло е довела до повече работни места, отколкото е унищожила, но през последните години има тенденция за недостиг на умения, която прогонва много работници.

Според последното проучване настоящата вълна на „роботизацията” вероятно ще доведе до увеличаване на производителността и икономическия растеж, генерирайки приблизително толкова много нови работни места, колкото и унищожава. Изследователите виждат 5 трилиона долара „дивидент от роботите” за глобалната икономика до 2030 г. от по-високата производителност.

„Открихме, че работните места, където се изискват повтаряеми функции, са най-засегнати, като тези, които работят в склад са в непосредствена опасност”, пишат авторите. „Работните места в по-малко структурирана среда и тези, които изискват състрадание, креативност или социална интелигентност, вероятно ще бъдат извършвани от хората десетилетия наред.”

Те добавят, че „роботите все повече ще навлизат в сектори като търговията на дребно, здравеопазването, хотелиерството, транспорта, строителството и земеделието”.

Въздействието ще бъде неравномерно в зависимост от страната и регионите й, се казва в проучването.

Но то предупреждава, че налице са действия на политиците, целящи да забавят въвеждането на роботизирани технологии.

„Въпреки това трябва да се фокусираме върху използването на дивиденти от роботиката, за да помогнем на хората в уязвимите региони да се подготвят за големия технологичен катаклизъм”, пишат авторите.

„Подготовката и реакцията на социалните въздействия от автоматизацията ще бъде определящото предизвикателство за следващото десетилетие.”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!