fbpx

Честит рожден ден на Кристина Димитрова!

Кристина Димитрова Димитрова (31 юли 1960, София) е известна българска поп певица.
Завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Стефан Анастасов (1981).

Солистка на оркестрите „Феротон“ (художествен ръководител Тончо Русев), „Спектър“, „Метроном“ (диригент Панайот Славчев), „София“ (диригент Димитър Симеонов) и „Динамит брас бенд“.

Hай-голям принос за утвърждаването ѝ имат композиторката Мария Ганева (която написва много от най-популярните и песни) и Иван Тенев (неин продуцет, съпруг и автор на почти всички текстове).

Особена популярност придобива дуетът ѝ с Орлин Горанов (от 1983), който използва формулата на успеха на Ал Бано и Ромина Пауър („Детски спомен“, „С днешна дата“…).

Представяла е песни на Младежкия конкурс за забавна песен, конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ и „Златният Орфей“. Участва на международния фестивал в Сопот, Полша през 1986 (почетен диплом на кметството в Сопот и награда на музикалните журналисти) и е удостоена с награда на I фестивал „Мир, песни, туризъм“ в Тбилиси, СССР през същата година. Носителка е още на I награда от международния фестивал „Гастон“ – 1986 в Манагуа, Никарагуа, има две първи + награда на публиката на конкурса „Бургас и морето“, II награда на Международния фестивал „Златен Орфей“, както и ІII награда за дует с Георги Станчев, а дуетът ѝ с Васил Петров „Като марка и писмо“ има ІІ награда на конкурса „Бургас и морето“ за текста на Иван Тенев.

Концертните ѝ изяви включват Русия, Германия, Полша, Румъния, Гърция, Великобритания (по време на Европейското първенство по футбол – 1996) и Франция (в дните на Световното първенство по футбол – 1998), както и турнета в Куба, Никарагуа, Италия, Кипър, Сирия, Алжир, Австрия, Босна и Херцеговина, САЩ (1999, 2000, 2000), а през 2004 – Националното турне с Васил Найденов и Орлин Горанов.

През 2003 печели І награда на Еврофест в Скопие за песента „Сакам“ (муз. Валентин Пензов, т. Иван Тенев, ар. Мага) – в дует с Тодор Георгиев. Един от последните ѝ видеоклипове, който тя засне, е на песента „Коледа“ – (муз. Явор Кирин, т. Иван Тенев, ар. Емил Бояджиев), в който участват нейни приятели и колеги – Ан Джи, Янис, Явор Кирин, Владо от група Safo, Искрен Пецов, Цветомир Атанасов. През 2006 Кристина Димитрова участва в Пролетния радиоконкурс в дует с Орлин Горанов с песента „Милион и едно“ и подготвя нови самостоятелни песни.

През годините на нейното творчество с нея работят композитори като Зорница Попова, Найден Андреев, Мария Ганева, Морис Аладжем, Атанас Косев, Вили Казасян и др.

Била е омъжена за Иван Тенев и имат един син. След това е била съпруга на футболиста Георги Димитров – Джеки, от когото има син Мартин.

Има издадени албуми с Орлин Горанов, с когото имат записани много дуетни песни.

Участва във VIP Brother 7 през септември 2015 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

error: Content is protected !!