Чаят не е напитка, подходяща само за зимния сезон. А и, за да бъдем честни, пролетта не е най-топлият сезон и една чаша чай прекрасно допълва свежите пролетни дни и създава уют.
Все по-голяма популярност у нас набират две много близки по вид растения – куркумата и джинджифилът. И двете помагат за облекчаване на симптомите на морската болест и прилошаването и имат антиоксидантни свойства. Може да се използват в комбинация за приготвяне на чай, като вкусът се обогатява от добавката на лимон и мед към него, пише www.dnesplus.bg.
Друг не много известен, но деликатен чай е този от сушени розови пъпки. Ароматът е женствен и уханието на рози се запазва в чая.
Ако сме се запасили през есента с плодчета от глог, сега е моментът да приготвим от тях освежаваща напитка. Чаят от глог може да се комбинира и с шипки, както и да се поднесе охладен.
Съществува чай, който е добър помощник в борбата с алергиите, съпътстващи пролетния сезон и разцъфналите цветя. Това е чаят от южноафриканското растение ройбос. Това растение е богато на флавоноиди, антиоксиданти и стимулира имунната система. Името му означава „червен храст“ и притежава лек сладък аромат с привкус на земя. Може да се комбинира с ванилия, плодове и хибискус.
Екзотичният китайски чай Пу-ер вече се открива и у нас. Той е известен с това, че подобно на някои алкохолни напитки, с времето отлежава и придобива все по-вълнуващ аромат. Ако листата са отлежали няколко години, те придават на чая цветни нотки и сладко-горчив аромат. Зрелият Пу-ер е отлежал 10-20 години и вкусът на чая от него става по-плътен, сложен и със земни нотки. Говори се и за несравнимия аромат на Пу-ер, отлежавал в продължение на 50 или 100 години, но засега той ще остане тайна за повечето от нас. /lifestyle.bg
Днес+