fbpx

Централна улица в София носи името му, но кой е всъщност Леандър Леге и защо България му е признателна?

Леандър Франсоа Рьоне Льо Ге (на френски: Léandre François René le Gay) е френски дипломат, вицеконсул в София по време на Априлското въстание (1876 г.) и Руско-турската война (1877 – 1878). След войната е консул в Бургас. В България е известен с побългарената фамилия Леге.

Леандър Льо Ге е роден на днешната дата –  11 септември, 1833 г., в Кюие, област Майен, Франция в семейството на провинциален нотариус. Завършва право и стажува в Рен. Проявява надареност и изучава на чужди езици. Научава английски, италиански, испански, турски, персийски и други.

Започва дипломатическата си кариера в Александрия, след което работи във френските мисии в Тунис и Джеда. Голям познавач на народите на Османската империя. През месец октомври 1874 година получава назначение във вицеконсулството в София, подчинено на посолството на Франция при Високата порта.

По време на Априлското въстание (1876) подкрепя българската национална кауза. Призовава турските власти да сложат край на репресиите. По този начин успява да спести много страдания на народа, когото обиква и защитава.

В първите месеци на Руско-турската война София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Там са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия през декември 1877 г. е планирано градът да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това френският вицеконсул Льо Ге и италианският Вито Позитано организират съпротивата на града и водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да запази града от разрушение. Йозеф Валдхард, вицеконсул на Австро-Унгария, се присъединява към акцията.

След периода си в София за кратко е в Босна, а от 1878 до 1882 г. е консул в Бургас.

Общинският съвет на София с протокол от 26 май 1878 г. обявява Леандър Льо Ге за почетен гражданин на София и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име. И до днес тази улица в центъра на столицата носи неговото побългарено име „Леге“. С това име той е станал герой в романа на Стефан Дичев „Пътят към София“ и във филма, заснет по него.

Леандър Льо Ге умира на 13 февруари 1887 година в Яфа, днешен Израел.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!