fbpx

Ценни съвети: Какво да правим при ухапване от кърлеж

Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон на кърлежите (и не само). Ухапването от кърлеж само по себе си не е страшно, а случаите, в които се предават заболявания от тях са по-скоро редки, но за сметка на това се лекуват сериозно и продължително.Затова ви припомняме някои важни правила, които да спазвате при ухапване от кърлеж.Ако ще посещавате тревисти места, пръскайте се с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа (гривни, лепенки, етерични масла). След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата си. Ако кърлежът е стоял по-малко от 12 часа, забит в кожата, не може да ви е заразил. Ваденето – ако не сте сигурни как да извадите кърлежа, по-добре отидете при лекар. Никой няма да ви се смее за това, че баба ви си е вадила кърлежите сама, пък вие отивате на лекар. И това си има обяснение. Бабите ни научиха да задушаваме насекомото с олио, например, и тогава да го извадим. Това обаче го стресира и то може да върне кръв/отрова.

Решили сте все пак да го вадите сами – вземете пинсети или някоя от техните разновидности, специално пригодени за вадене на кърлежи. „Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата – там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира”, съветва проф. Тодор Кантарджиев от Института по заразни и паразитни болести.

Изваденият кърлеж се гори, освен ако не искате да го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, за да го изследват. Това може да спести изследване на вас самите. Но специалистите така или иначе съветват да се изследва самият ухапан, а не само кърлежът. И двете изследвания се плащат от Вас.

Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30 ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Практиката да се приема антибиотик профилактично след ухапване от кърлеж е по-скоро излишна, защото обикновено той се изписва за пет-седем дни. Ако обаче действително сте заразени с нещо от кърлежа, то курсът на лечение е доста по-дълъг и се действа според конкретната обстановка. Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена навреме – ако не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска. Няма да ви плашим с последствията от тези заболявания, защото разчитаме, че сте спазили всички съвети дотук и няма да ви е необходимо да знаете повече.

Източник: dariknews.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!