fbpx

Цените за легло по морето – от 25 до 400 лева. Ще има ли фалити?

Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма

Броят на туристите у нас се увеличава, но въпреки това турооператорите отчитат слаби резултати. Това заявиха в студиото на „България сутрин“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от Асоциацията нa туристическите агенции.

Парадоксът се обяснява с поведението на пътуващите – все повече хора разчитат на нискотарифните авиокомпании и онлайн агенцията за намиране на апартаменти под наем Airbnb за своите почивки.

Драганов бе категоричен, че тази година у нас ще пристигнат малко под 13 милиона туристи, което е с 400 хиляди повече от миналата. Той допълни, че лятото около 560 000 българи ще предпочетат да отидат на море в чужбина, но около 3,5 милиона ще почиват на територията на страната.

„Тази година имаме 6% увеличение на туристите. Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма. Туроператорите отчитат загуби, защото всеки човек сам може да си организира пътуването. Ние ще отчетем малко под 13 милиона туристи – с 400 000 повече от миналата година. Морето обаче стагнира поради застрояването и липсата на активност на хората там. Постоянно слушаме за презастрояване, махане на дюни, лоши условия. Браншът на морето е клекнал, а когато няма реакция, не можем да говорим за развитие на туризма. В България имаме голямо ветрило на цените – от 25 лева на легло до 400 лева. Средната цена за седмица за олинклузив е 219 лева. За сравнение в Турция е 239 лв., в Гърция с 10 лева повече. Имаме около 560 хиляди, които ще отидат лятото на море в Гърция, но 3,5 милиона ще пътуват у нас. Средно 5,4 пъти средно пътуват българите на година“, каза Драганов.

Той бе подкрепен и от Димитър Попов, който допълни, че много от хотелите у нас са заплашени от фалит заради презастрояването и свръхкапацитета на легловата база. Това води до сваляне на цените, а по този начин хотелиерите не могат да си покриват разходите.

„Нашите курорти са готови за сезона. Той още е в началото и легловата база не е на пълен капацитет, но това не е проблем. В последните години обаче се забелязва, че работим на свръхкапацитет на легловата база, а това води до фалити, тъй като, за да се запълнят леглата, цените се свалят и хотелиерите не могат да си покрият разходите. България обаче не е само големите градове, Черноморието и ски курортите. Крайно време е да потърсим начин да развием туризма и в другите райони. Има нужда от стратегия за устойчив туризъм, за да привличаме още повече туристи. Когато има свръхпредлагане, няма начин цените да не са конкурентни на съседните държави. По-ниските цени са добри за потребителя, но убийствени за бранша“, обясни Попов пред Bulgaria ON AIR.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Alla Pugacheva is now Israeli

Frame Telegram Israel’s ambassador to Russia, Simon Halperin, said that Alla Pugacheva had successfully integrated into the country. In an interview with TASS, she also added that she considers the most successful singer in the USSR and Russia to be an Israeli citizen, as well as other emigrants from Russia. …

Блиц Новини
Гала ще става баба, Мари очаква първа рожба

Снимки социални мрежи Дъщерята на Гала – Мари, е в очакване на първото си дете. Бъдещата майка сподели щастливото събитие в социалните мрежи. „Можем да се обзаложим, че коремът ми не е от козунаци”, написа Мари, дни след Великден. „Това е най-хубавата новина, която съм чувала от времето, в което …

Блиц Новини
Кой да знае? отново стартира

Кадри БТВ Следващата седмица приключват всички риалити формати, които гледахме всяка вечер вече три месеца. Ще научим кои са победители в Хелс китчън, дамата на сърцето на Алек в „Ергенът“ и най-добрият имитатор от „Като две капки вода“. Затова и от БТВ съобщиха, че връщат на екран едно забавно предаване, …

error: Content is protected !!