fbpx

Цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи 3 пъти

www.investor.bg

Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на застраховането, който беше приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

От асоциацията предлагат да бъде въведен таван, като ограничението трябва да е до около 40 хил. лв. за най-близките роднини, а за останалите значително по-малко.

Става дума за обезщетенията за неимуществени вреди, които са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък и се изплащат по задължителната полица.

До казусът се стигна, след като тълкувателно решение на ВКС разшири кръга на лицата, които имат право на компенсации при смърт на близък. Така на практика освен съпрузи, деца и родители на загинали за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал „трайна и дълга емоционална връзка“, обясни пред депутатите Светла Несторова, председател на управителния съвет на АБЗ.

Именно това е и причината стойността на задължителната полица да се увеличи с между 50 и 60 лв. това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение вече е почти неограничен. Преди решението на ВКС застрахователите заделяха резерви за около 2,5 наследници.

Несторова обясни още, че са разработени два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента, 95 хил. лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година.

Единният е да се разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2,5 наследници. Това ще коства на бранша допълнителни 800 млн. лв. „Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разходите на застрахователите ще набъбнат до 1,3 млрд. лв. Разбирате, че това няма как да бъде покрито единствено с покачване на цената на „Гражданска отговорност“, каза Несторова.

Тя е категорична, че българските семейства и домакинства не биха могли да понесат цена на задължителната полица от порядъка на 800 лв. „Затова е изключително важно и спешно да бъде изградена методика за решаването на този казус. В много държави няма обезщетения за нанесени неимуществени вреди, защото се счита, че човешкият живот не е икономически измерим фактор. Но пък в много страни обезщетенията по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, отколкото в България“, посочи тя.

В рамките на месец трябва да бъде намерено решение, защото папките с дела по съдилищата се трупат с новозаведени искове. Всеки адвокат, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в дадено семейство в момента прозвънява да провери дали има кръг от роднини, който не е покрит, обясниха още от АБЗ пред журналисти.

От Асоциацията на застрахователните брокери също призоваха за бързо намиране на решение. „Ние обрахме негативите от предходното поскъпване на “Гражданска отговорност“, представете си какво ще стане, ако сега цената скочи тройно. Ще ни изядат“, коментираха от асоциацията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) коментираха, че са запознати с проблема и са готови за дебат за намирането на реше с цел да се защити максимално интересът на застрахованите лица.

„Казусът е ясен, работи се активно с експерти от МФ за подготовка на текстове, които да решат проблема и да ни доближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по текстовете между двете четенения“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иван и Андрей стартират нов проект

Кадри инстаграм Остана един ден до старта на новото комедийно онлайн шоу на Иван Христов и Андрей Арнаудов. Вече знаем, че то се казва „Иван и Андрей Неофишъл“. Ще се излъчва в ютуб канала на „Междинна станция“ и първото предаване е тази сряда. Дуетът водещи и продуценти са ентусиазирани и …

Блиц Новини
Гала с декларация в ефир: И моите връзки не важат за “Капките”, не ми звънете

кадри Нова телевизия Гала използва ефира на “На кафе” за да спре телефонния тормоз, на който е подложена от самото начало на “Като две капки вода”. Хора, които не са се обаждали на телевизионната звезда от години, изведнъж се сетили за нея. Постоянните обаждания били само с една цел – …

Блиц Новини
Панайотов стигна заветното първо място в Капките

Кадри Нова ТВ Този път на върха в класацията на „Като две капки вода“ се изстреля Панайот Панайотов с имитацията си на Ал Бано и явно успя да грабне зрителите, тъй като благодарение на техния вот се оказа там. Във визитката преди представянето си Панайотов си пожела висока оценка и …

error: Content is protected !!