fbpx

Цената на бензина скача още преди Великден

Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за Великден. Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата, съобщи bTV.

За седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче плащаме средно с 26 стотинки повече. По данни на „Фуело“ днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена е 1,99 лв. на едининични бензиностанции в Поморие и Ботевград например, а най-високата – 2,41 лв., в района на Калотина.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре.

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки.

„Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина – много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10 – 12 стотинки на дизела и 20 – 24 на бензина. Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки“, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като найниски бяха в края на януари тази година.

От газовата и петролната асоциация са категорични, че поскъпването у нас е заради цените на международните пазари. Отбелязват и поевтиняването на дизела.

„През последния месец готовия бензин поскъпна на международните борси „Ротердам“ и „Средиземноморска“ с около 7 евроцента. Оттук нататък е напълно нормално и на нашите колонки да има леко увеличение. Ние сме един пазар, който не може да бъде отрязан от световните тенденции и това е напълно нормално. Навсякъде в Европа е така“, заяви Светослав Бенчев от „Българска петролна и газова асоциация“.

Той беше категоричен, че поскъпването не е свързано с предстоящите празници и, че летни поскъпвания не съществуват в последните две години. През последните седмици на международните пазари се забелязва затягане найвече заради намека от страна на американската администрация, че ще налага санкции на компании, които оперират в Иран, а и заради свиване на шистовия добив зад океана. Световните тенденции са за поскъпване на световния петрол. Потребителите се надяват засилката, която е направил бензинът, да не стигне пика от 2,40 лв., както беше миналата есен.

Повече от половината българи имат кола. Шофьорите следят и усещат поскъпването на горивата. Така, ако днес пътуваме от София до Монтана и колата ни харчи 9 на 100, горивото ще ни излезе със 72 стотинки по-скъпо отколкото, ако бяхме пътували миналата седмица, изчисли Нова телевизия.

В края на миналата година на много места в страната имаше протести заради цените на горивата. В началото на 2019 г. пък цените паднаха значително – до 1,95 лв. на литър за А95. Според експерти съвпадението е случайно.

„По стечение на обстоятелствата интензивните протести срещу високите цени на горивата съвпаднаха с обръщането на тренда на цените на петрола към понижение“, коментира Христо Казанджиев от „Български енергиен и минен форум“.

А разликата в цените на горивото в градовете в страната от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара и различните възможности на доставка.

С категорична прогноза за движението на цените в близко бъдеще експертите не се наемат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!