fbpx

History обяви кораба на Одисей край Бургас за едно от най-значимите световни открития на 2018-а

flagman.bg

Екип от англо-български учени попадат на находката на около 80 км от града на дълбочина 2 км

Краят на годината е време за равносметка. В това число се включват всички политически и криминални събития, а освен това и откритията в областта на историята и науката. А тази година те никак не са малко.

От историческия телевизионен канал History обявиха най-големите и значими открития за цялата 2018, а най-добрата новина е, че сред тях има и българска следа.

Най-старият потънал кораб в света беше открит на дъното на Черно море и то на около 80 км. от Бургас и на дълбочина от само 2 км. Находката е дело на екип от англо-български учени.

Плавателният съд е най-старият откриван някога, а освен това е и изключително запазен. Екипът откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността – от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години.

Откритието, направено на територията на родното Черноморие, се нареди сред най-важните събития в исторически план за 2018 година.

Останалите открития, обаче, не са по-малко значими.

В началото на годината, през януари, за пръв път извън Африка беше намерена находка от огромно значение за човечеството. Археолози и учени се натъкнали на човешка челюст, която е по-стара с поне 50 000 години от тези, открити досега на територията на Африка.

Челюстта е намерена в пещера в Израел, а откритието означава, че човешкият вид е населявал Източното Средиземноморие много по-рано отколкото се предполагаше до момента.

Интересно откритие през тази година беше направено и от група други археолози, които намериха най-старите версии на нашите любими храни днес.

В Сицилия бяха намерени следи от зехтин по стар керамичен съд, който датира отпреди около 2000 години пр.хр. Малко по-късно пък, в Египет беше намерена и странна бактериална субстанция в счупени буркани, която изглежда се е превърнала в сирене на 3300 години.

Друга находка пък разкрива и най-ранния метод за правене на бира в пещера в Израел, което навежда учените на мисълта, че човешкият вид е започнал да се занимава със земеделие само и единствено, за да може да си прави бира.

Друга находка на изследователите през тази година е свързана с пустинното плато Наска. Известните пясъчни рисунки са всъщност много повече, отколкото се знаеше до момента. Откритието е направено случайно, след като погрешка камион преминал през пустинното плато и буквално съсипал красивите пясъчни рисунки.

През април, обаче, след като учени решили да проследят платото с дрон, всъщност било забелязано, че линиите са станали повече – открити били нови 50, които дотогава не били известни на никого.

Друго откритие стана обществено достояние през май тази година. То представлява интервю от 30-те години на миналия век с последния оцелял чернокож роб, който е бил извозен на кораб от Африка до САЩ през 1860 г.

Историческа находка от октомври тази година пък леко напомня сюжет на крал Артур, но без камъка и без рицарите. 8-годишно момиченце извади меч на 1000 години от шведско езеро. Учените смятат, че оръжието може би дори произлиза от 5 или 6 век и се е появило много преди ерата на викингите.

Към края на тази година пък стана ясно, че пирамидите не са били построени с помощта на извънземни (както мнозина смятат), а с елементарни помощни съоръжения като рампи.

Експертите от Френския институт по ориенталска археология в Кайро и Университетът в Ливърпул попаднаха на кариера за добив на алабастър в Източната пустиня в Египет, а там откриха система от лостове, въжета и рампи, които според тях са били използвани за пренасяне на огромните камъни.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!