fbpx

Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида

news.bnt.bg

България прави на Антарктида международна наука, заяви проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Той беше гост на Сутрешния блок на БНТ, за да представи последните открития, направени с българско участие.

Геолозите Стефан Велев и Камен Бонев участваха в международна експедиция, която се натъкна на останки от растения на остров Ливингстън.

Пет нови вида за Антарктида растения, открити от учените, доказват връзката между континента и Латинска Америка преди 90 млн. години.

По това време днешна Антарктида е била континент с динозаври, фауна и буйна растителност, обясни проф. Пимпирев.

Кредният период е интересен и защото той е един от най-топлите в историята на Земята и позволява на учените да правят връзка със съвременното затопляне на климата.

Пимпирев каза, че големите температурни амплитуди са по-опасни от рекордните температури, на които сме свидетели в САЩ и в Австралия.

Човечеството трябва да се приспособи към тях, като вземе мерки срещу замърсяването на въздуха и околната среда.

Антарктическият сезон приключва през март и очакваме още много открития, каза проф. Пимпирев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!