fbpx

Хората излизат на шествие заради най-чаканото чудо! Днес е красив празник, посветен на Богородица

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота – Чудотворна икона „Златна ябълка“ и Св. свщмчк Артемон, презв. Лаодикийски.

Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“, с. Горни Воден. Чества се на петата събота от Великия пост, пише Блиц.

Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Събитието е описано в „Синаксар за златната ябълка“ от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“. Ето какво пише той:

„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена „Благодатна“, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.   Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои.

И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.   Поменете ме и мене всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис: Бог да го прости и помилва!“

Село Горни Воден се намира в близост до Асеновград, по пътя за манастира „Св. Кирик и Юлита“. Селището датира още от II-III век сл. Рождество Христово и тогава е било в пределите на Източната Римска империя. Мъченици за Христа от този период са св. Кирик и майка му св. Юлита, които са пострадали в 303 г. на 15 юли, по времето на Диоклетиановите гонения. По късно в тяхна чест е съграден манастир над селото.

Всяка година на Преполовение се извършва литийно шествие от храма в Горни Воден до манастира с чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна Ябълка“, която се почита за всякакви просби, но най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба. Тази икона датира от началото на XVII век. Храмът също е от началото на XVII век, като е претърпял и две обновления ­ през 1833 г. и през 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. Освен големия храм в Горни Воден има още 11 параклиса, като най-старите от тях са също от XVII век.   Чудото,  извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашния игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“.

До 1924 г.  с. Горни Воден е било населено с гръцко население, а храмът до 1906 г. е бил подчинен  на Константинополската (Вселенската) патриаршия. Наричали селото „Малка Елада“. През 1924 г. по споразумението „Моллов ­ Кафадарис“ местното гръцко население бива изселено в Гърция, а тук пристигат българските бежанци  – тракийци и македонци, от Гърция.   След чудото с неплодната жена празникът, посветен на това събитие се чества и до днес на петата събота от Великия пост.   Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на  Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния – Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Вековна е също традицията да се дават и специални колани на бездетните жени, които те да носят на кръста си, за да заченат. Този ритуал е уникален, датира от близо два века и е характерен само за този храм в България.

Много са чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете. Някои от тях са описани в помениците пазени в местния музей. За други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания.   Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода. Дарява и едно златно енголпие на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!