fbpx

Хората го уважаваха много повече от Тодор Живков: Да си спомним за ген. Добри Джуров на рождения му ден

Добри Джуров е роден на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в Семинарията (изключен за комсомолска дейност). През 1932 г. става член на РМС, а през 1938 г. на БРП (к). През 1937 година е осъден на една година затвор, след което през 1939 – 1940 година е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк.

След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година Добри Джуров е обявен за полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи, а през юни 1945 година е прехвърлен в армията. През 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Последователно командва дивизия, от 1949 година – Втора армия, а от 1956 година е заместник-министър на отбраната. През 1959 година завършва съветската генералщабна академия. От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. и Народен представител в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7 велико народно събрание.

От 17 март 1962 година до 22 ноември 1990 година Добри Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемал най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).

Удостоен със званието „Герой на Народна република България“ (1976), „Герой на социалистическия труд“ (1986), три ордена „Георги Димитров“, два ордена „Ленин“, орден „13 века България“.

Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за армейски генерал – 08.05.1978 г.

Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Той остава военен министър до септември 1990 година и членува във Висшия съвет на преименуваната Българска социалистическа партия.

На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.

Недоволен от положението в България през 90—те години. По думите на дъщеря му Аксиния, се е сринал, когато видял офицери да ровят по кофите.

Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София.

Погребан с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.

Диктатура още влага държи, а и новите.. същото не по различни.. Комунист хепси.. Бкп, бсп, дпс, сдс, ндсв, герб, дост, а в, рб, живи сме, здрави сме, важно е да сме здрави, всичко ще се оправи,, късмет братя българи….

Само мога да споделя, че се познавам със съпругата Елена. Това, което ми е разказвала е много жалко. Той се срива когато вижда негови офицери да ровят в кофите . Имам голям подарък от съпруга та му. Книгата ! Назад във времето. Чете се на един дъх. Поклон пред паметта им.

Само мога да споделя, че се познавам със съпругата Елена. Това, което ми е разказвала е много жалко. Той се срива когато вижда негови офицери да ровят в кофите . Имам голям подарък от съпруга та му. Книгата ! Назад във времето. Чете се на един дъх. Поклон пред паметта им.

Имаше стойка на царски офицер до последно.Той изгради ЦСКА като спортен клуб от световна величина. Нито един от наследниците му на поста военен министър не може да му стъпи на малкия пръст на левия крак.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!