fbpx

Холандска бокскова легенда бедства в Кошарица. А българските спортни идоли?

www.bgonair.bg

Темата коментират спортните журналисти Едуард Папазян и Крум Савов

От върха на спортната слава до скитник и живот в каравана в несебърско село. Да бъде забравен и изоставен. Това е съдбата на легендарния холандски боксьор Руди Люберс. Bulgaria ON AIR първа ви запозна с историята на бившия боксьор, издържал цели 12 рунда срещу Мохамед Али.

В Холандия вече е организирана благотворителна кампания, за да бъде върнат Руди в родината си. А село Кошарица се оказа гореща новина за холандските медии, които пристигнаха у нас, за да популяризират случая на бившия боксьор.

Има ли забравени български спортисти, които също са оставени на произвола на съдбата и живеят в нищета? Темата коментирахме в „България сутрин“ със спортните журналисти Едуард Папазян и Крум Савов.

„Примерът на Руди е изключение от правилото. Много малко са спортистите, които изкарват годините си над 60-70 в подобна мизерия. Руди е пример как не трябва да завърши животът на един голям спортист“, посочи Папазян.

Той подчерта, че спортът много дава, но и много взима. По думите му спортистите губят най-хубавите си години в тренировки и състезания, а след кариерата си влизат в живота с манталитета на малки деца.

„Боксът и бойните изкуства най-често имат допирни точки с престъпността. При спортистите проблемът е, че много лесно печелят пари, но и много лесно ги губят“, каза още спортният журналист от „24 часа“.

Колегата ми Крум Савов даде примери с български спортисти, които имат сходна съдба с тази на холандския боксьор.

„Ангел Генчев има перипетии – влизане в затвора, световна титла, отново се връща в затвора. Другият пример е най-бързият бял мъж на планетата – Николай Антонов. Най-яркият и отрицателен пример е Гълъбин Боевски – един от най-титулуваните ни щангисти за всички времена. Никой не знае къде е в момента. Влезе в бразилски затвор, по странна система се върна и се потопи“, коментира Савов пред Bulgaria ON AIR.

Той констатира, че обществото лесно си забравя идолите, а младите вече са толкова засипани с информация, че не могат да разпознаят дори звезди от близкото минало.

„Не само спортът води до тази деградация, а социалната среда“, отбеляза Крум Савов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!