fbpx

Холандец откри нов вид пластмаса, която се рециклира на 100 процента

news.bnt.bg

И докато някои се питат, други вече са намерили отговорите. Един холандец е открил начин да заместим пластмасата. Той вече знае как светът да се избави от тоновете отпадъци в океаните и моретата.

Замърсяване на околната среда и климатични промени. Само допреди 20 години тези теми не изглеждаха опасни. Холандецът Герт-Ян Грюте, без никакви скрупули, доскоро работи с основните играчи в химическата индустрия. В един момент обаче осъзнава заплахите за планетата и взима важно решение.

Герт-Ян Грюте, носител на европейската награда за изобретения за 2017 г.: Понастоящем в света се употребява 300 милиона тона пластмаса. Цифра, която ще се увеличи четири пъти през следващите 30 години и ще достигне 1 милиард тона. Трябва да действаме бързо и да се съсредоточим върху биомасата. Имаме нужда от нови материали. В противен случай няма да се справим с предизвикателството.

Герт-Ян започва собствени изследвания. Желанието му е да произведе пластмаса на растителна основа, която да е 100% рециклируема.

Неговата разработка се базира на химическата трансформация на растителна захар. На теория от нишестето може да се извлече фуранкарбооксилната киселина и така да се направи пластмаса. Неизвестното в неговата формула е как да се произведе голямо количество на конкурентни цени.

Проблем, пред който се изправя изобретателят е, че извличането на съставките от нишесте се прави във водна среда, но те остават нестабилни. Затова заменя водата с алкохол. Екипът обаче се натъква на ново предизвикателство.

Герт-Ян Грюте, носител на европейската награда за изобретения за 2017 г. : В началото големият ни проблем беше, че в алкохола може да се разтвори само 1% захар. Но открихме начин как да увеличим количеството. Това беше решаващата фаза за успешно комерсиално производство.

Откритието на Герт-Ян Грюте води до създаването на нова технологична площадка, където пилотно се произвежда новият вид пластмаса. Растителната захар се извлича от зърнени култури и царевица.

Но съвсем скоро това ще може да се прави и от трева или растителни отпадъци. С новата суровина се правят бутилки, а също и текстилни нишки. Те са 100% рециклируеми. Оказва се, че тази пластмаса е с по-добро качество от традиционната. Големи производители на напитки и храни вече работят с холандския изобретател.

Производството на екологична пластмаса ще намали с 62% емисиите въглероден диоксид, а консумираната енергия – със 70 на сто. Пътят, по който е поел Герт-Ян Грюте е ясен – към едно по-устойчиво бъдеще.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!