fbpx

Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба

trafficnews.bg

Знакът за контрол с камери бил поставен в нарушение на закона, от което шофьорът се възползвал в съда

Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена скорост. Фишът му бе отменен от Районен съд след обжалване, а причината – неспазване на закона за поставяне на пътните знаци.

Водачът на „Ауди А8“ сгазил лука, докато карал по „Асеновградско шосе“ през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничение до 50 км/ч. На бензиностанция, непосредствено след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило шофьора, както и регистрационния номер.

Поради стечение на обстоятелствата връчването на глобата се забавило, но преди няколко месеца, след рутинна проверка,  пловдивчанинът се сдобил с „честитка” от преди 2 години.

Той обаче подал жалба в съда за отмяна на наказанието, вероятно посъветван от вещ адвокат. В мотивите си той посочил, че пътният знак, показващ наличието на пътен контрол, е разположен на преносима стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е неправилен и незаконосъобразен.

Тези доводи водачът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документация, съдът преценил, че аргументите на шофьора са основателни.

За късмет на шофьора, нарушението, а и изготвеният фиш са отпреди две години, когато все още е била в сила директивата за обозначаване на пътния контрол със знаци и оповестяване на страницата на МВР. През юли 2017 г. с поредните промени в Закона за движение по пътищата бе премахнат знакът, който предупреждава за видеоконтрол.

За разочарование на катаджиите, въпреки че във фиша се съдържат изрядни данни около нарушението, както и снимков материал, действително не е спазена тогавашната наредба, изискваща мястото на контрол да е надлежно обозначено.

„Пътните знаци и другите средства за сигнализиране трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението.

В населени места  разстоянието от настилката  до най-ниско разположената точка на пътния знак или допълнителната табела, поставени отстрани на платното за движение, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а ако знакът е разположен на преносима стойка разстоянието не може да е на по-малко от 60см”, буквално пише в закона преди промените през 2017 година.

В  конкретния случай пътният знак е бил поставен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив отменя акта от 600 лева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!