fbpx

Харчим между 485 и 275 лв. за екскурзия по Нова година

kanal3.bg

Снимка: pixabay

Между 7 и 11% се очаква да поскъпне посрещането на коледните и новогодишните празници
Между 7 и 11% се очаква да поскъпне посрещането на коледните и новогодишните празници, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него причината е поскъпването на горивата.

Най-много ще се оскъпят пътувания, които са били по-евтини миналата година, а по-високобюджетните ще запазят цената си. Поскъпването ще е най-голямо за тези, които не са ползвали екстрите от 1500 лева и нагоре за апартамент, а настаняване в двойна стая в тризвезден хотел.

За двата празника се очаква общо пътуванията на българите да са около 540 000, от които около 110 000 ще са за чужбина. В България ще посрещнат празниците около 130 000 чужденци.

Посрещаме Коледа вкъщи, а Нова година – в курорти

Коледа е семеен празник и хората ще го посрещат с роднините си, докато Нова година се приема за корпоративен празник или се свързва със събиране с приятели, коментира Драганов. Повечето от пътуванията по Коледа ще са свързани с посещение при близки и роднини, докато около Нова година и между двата празника най-много ще се търсят балнео, спа почивки, културен, градски и исторически туризъм, пише „Дарик“.

Сред другите предпочитания за празнично посрещане ще са курортите, които предлагат ски и сноуборд, от тях по-търсени ще са тези, в които има и спа услуги. Ще се търсят и каменни къщи, места, в които се предлага храна на бавен огън, семейни хотели и вили. Малък дял са хората, които ще посетят за Нова година планински хижи – около 1200 души, каза Драганов.

И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации – Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.

В по-голямата част от българите няма нагласа за пътуване по Нова година в екзотични дестинации. Обикновено около 3200 души са тези, които заминават на малко по-различни дестинации, като от тях на екзотични са единици, коментира експертът. В тази бройка са и хора, които ще посрещат празника на кораб със свои близки, които работят в чужбина на по-отдалечени места.

За почивка в чужбина българинът средно ще изхарчи около 485 лева

За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България – около 275 лева. Чужденците ще похарчат у нас средно около 285 евро. За чужденците, които ще посрещнат празниците в България, има организирани програми, като най-атрактивни се предлагат за тези гости, които са от далечни дестинации – Япония, Китай, Северна и Южна Америка.

Европейци от Австрия, Германия, които многократно идват в България, гостуват повторно у нас от една страна, защото имат свои близки и познати, а от друга – ползват Airbnb настаняване, отбеляза Драганов. Чужденците, които идват за празниците у нас от по-далечни дестинации, нощуват предимно хотели с четири и пет звезди. Гърците отиват в Банско, Сандански, Кюстендил, Смолян и Ивайловград, румънците предпочитат Северното Черноморие – Варна, сърбите, македонците и турците – София и Пловдив, които са любими и за японците и китайците.

Програмата на посещенията на чужденците за новогодишните празници обикновено се уточнява с туроператори и е съобразена с това, че туристите искат да видят много неща за кратко време. Ние имаме много висок приход от чужденец, а средният им престой е 2,8 дни, коментира Драганов. Програмата за новогодишната вечер е съобразена с българския пазар и основно се залага на родни изпълнители, като различните ресторанти предлагат различни стилове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!