fbpx

Фурми – за повече енергия през есента

www.tialoto.bg

Снимка: wikipedia

Подобряват мозъчната дейност
През есента тялото ни се нуждае от повече енергия. Слънчевите лъчи намаляват, времето застудява и организмът е по-податлив на вируси. Той се нуждае от по-разнообразен и същевременно здравословен режим, за да си набави ценни вещества, които отговарят за различни процеси в тялото.

Фурмите са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Плодовете на финиковата палма са богати на захар и фруктоза, калций, желязо, фосфор, магнезий, йод, цинк… Най-голямо в тях е количеството на витамините А, В5, К и фолиева киселина. Всички те подобряват работата на имунната система и дават сила на организма, за да може да отблъсне бацилите, които го атакуват през този сезон.

Американската ракова асоциация препоръчва да приемаме между 25 и 30 г диетични фибри на ден, като фурмите са идеалното средство за тази цел. Влакната помагат при запек – вместо разхлабителни медикаменти. Може да ядете сушените плодове или да ги накиснете в чаша вода, като ги оставите да престоят така една нощ. На сутринта може да изпиете водата, ако имате забавен метаболизъм.

Хранителните вещества на фурмите ги правят чудесен източник на енергия в студеното време – благодарение на тяхната глюкоза и фруктоза. Много хора, които спазват определен хранителен режим, ги консумират за следобедна закуска, за да имат сила и се избавят от мудното настроение. Препоръчват се за ядене и след тренировка, когато човек е изтощен.

Фурмите са идеално средство за подсилване на костите – заради магнезия, фосфора и калция, които се съдържат в тях. Заради това сушените плодове се смятат за суперхрана. Те намаляват болката и помагат при хора, страдащи от остеопороза.

Друго полезно свойство на фурмите е това, че те се грижат за мозъчната дейност. Витамините в тях подсилват нервната система и подобряват оросяването на мозъка. Освен това са полезни и при анемия – заради голямото количество минерали, които съдържат. Желязото, например, е един от най-важните за хората с това заболяване.

Прекрасни са.Ако всеки ден ядеш по 3 фурми ще се чувствате прекрасно.Зимата ще изкарате без да боледувате.Опитай те!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!