fbpx

„Фолксваген” продава повече наденици, отколкото коли, а „Порше” отглеждат пчели и продават мед

Големите фирми произвеждат необичайни продукти паралелно с основното. Няма да повярвате, че Порше например продават мед или Пежо – мелнички за пипер.

Е, истина е. Макар, че сме свикнали да свързваме споменатите марки с определени продукти, в тяхното портфолио са включени и други стоки, които биха ни се сторили малко необичайни, пише Дебати. Ето с какво друго се занимават добре познатите ни компании:

№1 Фолксваген прави кетчуп и наденици

„Фолксваген” произвежда и продава наденици от 43 години. Те са толкова популярни, че компанията ги нарича „най-известният продукт без гуми”. Оказва се дори, че „Фолксваген” продава повече наденици, отколкото коли. През 2015г. са продадени 5,8 милиона автомобили и 7,2 милиона наденици.  Колбасът се произвежда в основната фабрика на компанията във Волфбург, Германия.

В случай, че се чудите, там се правят и коли. Колбасите са направени от свинско месо и се предлагат в две различни дължини. Има и вегетарианска версия. В бизнеса с кетчуп, „Фолксваген” се включва през 1997г. Той е по-гъст от обикновения и е с подправки. Наденичките и кетчупът са много популярни и се продават във фабрики и партньорски супермаркети на „Фолксваген” в Германия.

№2 Самсунг произвежда картечници

Когато си помислите за „Самсунг” сигурно се сещате за телевизори, електроуреди, телефони и други. Картечниците са последното нещо, за което бихте се досетили. Но истината е, че „Самсунг” произвежда картечници за южнокорейската армия. Компанията е международен конгломерат с интереси в конструкцията, автомобилите, увеселителните паркове, хеликоптерите, болниците, недвижимите имоти, луксозните хотели, текстилната промишленост, химикалите, оръжията и много други.

Въпросните картечници не са от обикновените, които се „управляват” от хора. Това са оръжия, които използват изкуствен интелект и могат самостоятелно да участват в сражение. Тези оръжия имат камери, далекомери, осветление, разпознаване на глас. Те могат да проследят и идентифицират целта си.

№3 Порше произвежда мед

Щом чуете „Порше”, сигурно се сещате за лъскави спортни коли. Предполагам, че медът не е първото нещо, за което си мислите. Оказва се, че „Порше” отглеждат пчели и продават меда им. Това е сравнително нов бизнес за тази компания, който стартира през 2017г. Пчелната фабрика се намира в Саксония, Германия. Фермата включва 1,5 млн. пчели. Пчеличките на „Порше” произвеждат 400 кг. чист мед само за 1 месец. Компанията го затваря в буркани и ги продава в магазина си за обслужване на клиенти в Лайпциг, Германия.

Медът се разпродава буквално за дни. Затова за следващата година „Порше” планира да удвои броя на пчелите си и респективно – продукцията си. „Порше” не се впуска в пчеларския бизнес за пари, а за целите на опазването на природата. Пчелите са от решаващо значение за германското земеделие и са защитени от закона. Въпреки това Германия все още губи огромни количества пчели от болести и пестициди всяка година. Всъщност Германия в момента има недостиг на пчели.

№4 Тойота създава сглобяеми къщи

Компанията е в този бизнес от 1975г. До 2004г. бизнесът е бил под шапката на „Тойота Мотор Корпорейшън”, но след това е учредено ново дружество „Тойота Хаусинг Корпорейшън”. Подобно на автомобилите им, къщите на Toyota са много здрави и дори могат да издържат на земетресения. Въпреки това е малко вероятно някога да живеем в такъв дом, тъй като те се продават единствено в Япония.

Тези къщи обаче хич не са евтини – цената им варира между 200 000 и 800 000 долара, в зависимост от изискванията на купувача. „Тойота” дори дава заеми на хора, които искат да си купят къща. Откакто оперира в този бизнес, компанията е продала над 250 000 къщи.

№5 Пежо произвежда мелнички за пипер

Френският автомобилен концерн рекламира повече своите автомобили, отколкото своите мелнички за пипер, въпреки че компанията произвежда втория си артикул по-отдавна, отколкото колите.

В началото „Пежо” била мелница за брашно (до 1810г.). След това обаче започват да правят всякакви уреди, включително части за часовници, за шевни машини и други. Кафемелачката и тази за пипер се появяват през 1840г. А първата кола „Пежо” идва много години по-късно. И до днес „Пежо” произвежда мелнички за пипер. Те се смятат за едни от най-качествените в света и за едни от най-издръжливите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!