fbpx

Финландия с уникален социален експеримент: Работиш или не, получаваш 560 евро, а резултатите са изненадващи

Във Финландия новата 2019 г. не беше очаквана с нетърпение от всички. Страната бе първата в Европа, която направи експеримент с гарантиран базов доход. В продължение на две години 2 хиляди безработни получаваха по 560 евро на месец – без никакви условия и изисквания. Дори и тези, които започнаха работа в този период, продължиха да получават гарантирания им от държавата базов доход, пише vesti.bg.

Участниците в експеримента бяха избрани на случаен принцип и бяха на възраст между 25 и 58 години. С проекта финландското правителство иска да провери дали наличието на базов доход ще даде сигурност и ще бъде стимул и кураж хората да търсят работа или да започнат свой бизнес.

BBCпроследи през тези две години и разказа историята на двама участници в проекта – Таня и Туомас.

Таня е на 30 години и живее в Оуло, северна Финландия. В началото на 2017 г. тя раказва: „Работила съм само 4-5 месеца във фабрика. Не мога да си спомня последния път, когато съм била в магазин и съм купувала храна. Храня се при майка ми“. Таня споделя, че би искала да започне работа, да може да отиде в магазина и да си купи храна и каквото още иска. Бих искала да си купя хубаво сирене, казва тя.

Тоумас е журналист на свободна практика и автор, без постоянна работа от 2013 г. Бил е международен редактор в третия по големина всекидневник във Финландия, но закриват цялата секция във вестника и така той остава без работа.

Какво се случва година по-късно с тях:

Таня е приела работа с ниско заплащане, но е оптимист за бъдещето си в компанията.“Приех оферта за работа в сферата на телемаркетинга. Харесвам работата си, колегите, офиса, харесва ми, че съм независима, това, че изкарвам парите си и мога да си стъпя на краката. Базовият доход промени моя живот, без него не бих могла да приема работа с толкова ниска заплата“, казва тя.

Тоумас все още е без работа. „Не мога да кажа, че базовият доход промени много моят живот. Ок, психологически – да, но финансово – не особено. Нищо не се случи през тази една година“, казва той.

Декември 2018, експериментът с базовия доход е към края си:

„О, Боже, идва краят на базовия доход, какво ще правя сега? Тревожа се, няма да мога да плащам заемите си. Не знам какво да правя. Тревожа се, че ще настъпи тотален колапс във финансите ми“, възкликва Таня. Поискала е увеличение на заплатата си и казва, че ако компанията не й даде това увеличение, ще напусне и ще приеме първата работа, на която попадне в интернет. Ще подготвя десетки молби за работа, не мога да си позволя и ден да съм безработна, категорична е тя.

Туомас все още се надява, че до края на програмата за базовия доход ще си намери работа. „Трудно ми е да кажа защо не успявам да си намеря постоянна работа, кандидатствах на повече от 80 места и само веднъж бях поканен на интервю. Преди две години – беше като печалба от лотарията (включването му в програмата за базов доход) – край на бюрокрацията (при социалните помощи), бях свободен да се концентрирам върху търсенето на работа. Сега се чувствам тъжен“, споделя той.

Още преди година Финландия реши, че няма да продължи експеримента. За него тя отдели бюджет от 20 милиона евра. Сега анализира резултатите, за да направи изводи, които ще й послужат за реформиране на социалната си система. „Финландия всъщност е страната, която има система за социално подпомагане и социална сигурност, която е най-близо до универсален базов доход, отколкото където и да е по света“, каза Паси Моисиo от Финландския национален институт за социални изследвания и здравеопазване.

Финландското правителство обаче вече обяви промени в законодателство, което обвързва обезщетения за безработни лица с обучение или работят най-малко 18 часа в рамките на три месеца. „Правителството прави промени, които отдалечават системата от идеята за базов доход“, каза Миска Симанайнен от Кела (осигурителната институция на Финландия) за Svenska Dagbladet.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!