fbpx

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на Берлинале

Документалният филм „Die Grube“ (буквален превод: „Ямата“), който разказва за всеизвестния басейн с топла вода във Варна, познат като Гьола, ще участва в 69-ия Международен кинофестивал в Берлин. Това се вижда от програмата на Берлинале, което ще се проведе от 7 до 17 февруари.

Според анонса в сайта на фестивала, филмът представя в затвореното пространство на Гьола различните страни на българската действителност чрез различните си посетители. Минералният басейн се превръща в интересен аналог на термите от епохата на древния Рим, които са били център на обществения живот.

По неясна причина, в сайта на Берлинале обаче е написано, че минералният басейн се намира не във Варна, а в несъществуващия български курорт „Златен бряг“. Най-вероятно става въпрос за обикновена грешка.

Христиана Райкова е родена във Варна през 1985 година. Заминава да учи в Германия през 2004 година. След като завършва политология започва да работи като оператор на свободна практика и видео редактор. Специализира медийна продукция. Прави няколко късометражни филма като част от бакалавърската си степен. Изкарва магистратура по режисура във Филмовия университет Бабелсберг Конрад Волф. Пълнометражният документален филм „Die Grube” е дипломната й работа.

Съдбата на Гьола с топла вода във Варна предстои да се промени коренно и то съвсем скоро. Миналата година областният управител Стоян Пасев заяви, че той вероятно ще престане да съществува в този вид още до следващото лято. Най-вероятно освен това къпането с топла вода ще стане платено.

„Ясно е, че „Гьола“ е незаконен към момента. След като стане прехвърлянето от държавата към общината на минералните източници, тогава тя ще определя таксите и правилата. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички как се ползва, там се събират всякакви хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21 век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи обществена къпалня с такси, което е нормално. Общината ще го стопанисва и има опция за отдаването на концесия и да се ползват от един източник няколко ползватели“, заяви ожбластният управител на Варна в интервю за сайта Varna24.bg.

Towa e mqsto za socislni kontakti i b3zplatni fizikalni proceduri na stotici socislni slabi varnenci. Nqkoi ot tqh ne biba preziweli otnemaneto ña tezi wyzmoznosti. Wmesto zatvaqne i otnemaneto tozi Bassin, obstinata bi mogla da naprawi wtori takyw v maksuda i treti v asparuhowo.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!