fbpx

Филмът „Ага“ за живота в ледения Север беше оценен като най-доброто постижение на българското кино за годината

Голямата награда „Златна роза“ на 36-ото издание на едноименния фестивал на българския игрален филм беше присъдена в категорията за най-добър пълнометражен филм на „ÁГА“, с реж. Милко Лазаров, сц. Милко Лазаров, Симеон Венциславов, оператор Калоян Божилов, прод. Редкарпет ЕООД – Веселка Кирякова.
Международното жури с председател Диана Добрева отличи филмът за философския поглед към връзката на човека с природата, изразен с минималистичен и впечатляващ кино език. Носителят на голямата награда получава и наградата “Дани Лернер” в размерна 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио.
Филмът, който разказва история от далечния полярен север и проследява съдбата на хората, които живят в ледената пустош , е коопродукция на България, Германия и Франция.

 

Специална награда на град Варна се присъжда на филма „ДАЛЕЧЕ ОТ БРЕГА“ в лицето на продуцента Костадин Бонев – «Тривиум филмс“, който е и режисьор на филма, сценаристите Никола Петков, Евгений Кузманов и операторите Константин Занков и Орлин Руевски. Наградата се връчва от името на Община Варна.
Специалната награда на журито се присъжда на „ВЪЗВИШЕНИЕ“реж. Виктор Божинов, сц. Нели Димитрова, Виктор Божинов, Милен Русков, прод. „Сърпентайн“ ООД – Иван Дойков, Виктор Божинов.
Специална награда за телевизионен филм в лицето на продуцента и на творческия екип: на филма 8’19” сц. Георги Господинов, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Кристина Грозева, реж: Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Кристина Грозева, продукция БНТ.
Наградата за режисура се присъжда на Милко Лазаров за филма „ÁГА“.
Награда за сценарий не се присъжда.
Наградата за операторска работа се присъжда на Калоян Божилов за филма „ÁГА“.
Награда за най-добра женска роля се поделя между: МартинаАпостолова /“ИРИНА“/ ЕглеМикулианите /“ЧУДО“/.
Награда за най-добра мъжка роля се присъжда на: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ /“ВЪЗВИШЕНИЕ“/.
Награда за поддържаща женска роля се присъжда на: АНГЕЛИНА СЛАВОВА /“ЖИВИ КОМИНИ“/.
Награда за поддържаща мъжка роля се присъжда на: ДИМИТЪР КОЦЕВ – ШОШО /“ЖИВИ КОМИНИ“/.
Награда за дебютен пълнометражен филм се присъжда на: „ИРИНА“ – реж. НадеждаКосева.
Награда за цялостно творчество получава Георги Дюлгеров
Журито връчи и следните допълнителни награди:
Два диплома за конкретни постижения:
За оригинал нa музика – ВЕСЕЛИН МИТЕВ /“Живи комини“/ и За оригинална идея за детски филм – МАРИЯ ВЕСЕЛИНОВА /“Смарт Коледа“/.
Наградата на Филмаутор за оригинален авторски подход се присъжда на филма „ЧУДО“, реж. Егле Вертелите.
На 36-ия Фестивал на българския игрален филм ЗЛАТНА РОЗА бяха връчени и следните награди:
Наградата на Съюза на българските филмови дейци отива при филма “Ирина”, реж. Надежда Косева.
Награда на гилдия Критика към СБФД се присъжда на пълнометражния филм “Áга”, реж. Милко Лазаров и на късометражния филм Гората на Димо, реж. Христо Симеонов.
Наградата на публиката се присъжда на филма “Смарт Коледа”, режисьор Мария Веселинова.
Наградата на акредитираните журналисти се присъжда на филма “Áга”, режисьор Милко Лазаров.

„ГОРАТА НА ДИМО“ на реж. ХристоСимеонов, с прод. Тривиумфилм спечели голямата награда „ЗЛАТНА РОЗА“ за НАЙ-ДОБЪР КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ
Наградата се присъжда за цялостна художествена визия, значимост на темата и органично актьорско присъствие.
Връчени бяха и две дипломи за конкретни постижения за късометражно кино на:
1) „БРАК“, 2018, 21 мин, реж. Слава Дойчева, прод. Ралица Петрова.
За оригиналната гледна точка към проблема за привличането, отвъд стереотипите. Филмът отправя предизвикателство към фалша и кича на еснафската среда. Елегантенбунтсрещупарвенюшкотосамодоволство.
2). „МОСТ“, 2018, 39 мин, реж. Явор Веселинов, прод. Галафилмс. За майсторскатаоператорскаработаприпредставянетоначуждасреда и изгражданетонасложнипсихологическисъстояния.
Журито присъжда и специална награда на журито (диплом) на :
„ДИАГНОЗА“, 2018, 28 мин, дебютна реж. Камен Коларов, прод. Концепт студио За сполучливия кастинг и отличноекранноприсъствиенаМегленаКараламбова и Слава Рачева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!