fbpx

Фандъкова смята, че фирма, ремонтираща центъра, се опитва да избегне бъдещи санкции

www.dnevnik.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова заподозря изпълнителя на ремонта на градинката срещу Софийския университет, градинката „Кристал“ и част от улица „Московска“, че планира да избегне бъдещи санкции. Така могат да се тълкуват нейните думи пред журналисти, цитирани от агенция „Фокус“. Днес Фандъкова, придружена от главния архитект на София Здравко Здравков провери изпълнението на ремонта на градинката срещу университета.

Кметът посочи, че на 14 март изпълнителят е изпратил писмо до общината, с което иска да се състави комисия за приемането на първия етап от проектите за ремонт на центъра, който включва цитираните обекти. Фандъкова обясни, че надзорът още в края на февруари е описал много детайлно всички бележки, които има, и е поставил искането за отстраняване на тези забележки.

„След получаването на писмото от изпълнителя, че са готови, надзорът е изпратил писмо, в което ясно казва, че не са отстранени забележките. Според мен при неотстранени забележки да се иска приемателна комисия и приключване на обект, то означава само едно – че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят впоследствие. Такова нещо аз няма да допусна“, обясни кметът на София.

Фандъкова обясни, че фирмата трябва да отстрани пропуските, като няма да получи удължаване на срока по договора. „Да направят всичко възможно, да се мобилизират и в рамките на колкото дни те преценят да отстранят всички бележки, които са има направени“, добави кметът. Фандъкова обясни, че няма да допусне да се плащат пари за недобре свършена работа, а ако обектът не е готов в срок ще бъдат наложени санкции.

Грешки на изпълнителя, а не на проектанта

Главният архитект на София каза, че установените забележки не са проектантска грешка, а грешка на изпълнителя. „Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да бъдат подменени. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол. Би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба. Убеден съм, че всяка една от тези плочки трябва да бъде проверена наново и да бъде подменена“, каза Здравков.

Глоба от 178 хил. лв. на ден
Той уточни, че проектант, надзорник и строител трябва да седнат на една маса и да преглеждат забележките една по една и цялата нивелация. Според Здравков е необходима контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се създават локви.

„Последният документ в целия строителен процес се нарича акт 16 – това е държавната приемателна комисия. Ние като възложител сме доста далече от убеждението, че акт 15 ще бъде подписан, докато не се отстранят забележките“, каза още арх. Здравков.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов каза пред журналистите, че строителната площадка е открита на 2 юли 2018 г. за срок от 365 дни. „На този етап имаме един одобрен акт 10, който е от 19 декември 2018 до 5 февруари 2019 г. Имаме претенции за още 17 дни за акт 10, които на този етап не са одобрени. Договорът е на стойност 17,8 млн. лв. Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден – 1 % от стойността на договора без ДДС. Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора“, обясни той.

Ремонтът на двете градинки и улица „Московска“ се изпълнява от „ПСТ груп“. Това е една от двете фирма, чиито договори с общината за поддръжка на 5 района в София бяха прекратени през 2017 година по искане на кмета Йорданка Фандъкова.

Причината беше некачествено изпълнение. „Дано са си взели поука“, каза Фандъкова при началото на ремонтните дейности, когато обяви още, че глобите в договора за забавяне и лошо изпълнение са „най-тежките в държавата“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!