fbpx

Фандъкова: Всички говорехме за вдигане на такси, а сега някои партии лицемерничат

Сега е срокът за промяна в Наредбата за местните данъци и такси. Чистотата на въздуха и работата в кварталите бяха най-важните задачи. А това се постига с воля и средства. Това каза в сутрешния блок на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова по повод вдигането на данъците за автомобилите. „Срокът е до края на тази година“, уточни тя.

„Когато говорим всички, че искаме по-чист въздух, трябва да сме готови да предприемем не толкова популярни мерки. Всички ще се съгласят, че старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци“, заяви Фандъкова. „Всички говорихме за това, но сега има политически сили, които се дърпат“, добави тя. По думите ѝ, от „Демократична България“ проявяват „или некомпетентност или лицемерие“, защото данъците на най-чистите автомобили са на долната граница и няма как да се намалят.

Но не се предлага и тяхното увеличение. Фандъкова беше категорична, че не е вярно, че е обещала да не се вдигат данъци по време на предизборната си кампания. „Никога в кампанията не съм казала, че няма да се увеличавта или да се променят данъците.

Когато коментирахме чистотата на въздуха, коментираха се рестриктивни и непопулярни мерки“, обясни тя. „Нека напомним, че основните данъци и основната такса не предлагаме да бъде променяна“, допълни тя. По думите ѝ, с 0,5% ще има увеличение на таксата за сделки, които повечето хора правят едва няколко пъти в живота си – за покупка на ново жилище и кола. Много хора следващата година няма да усетят това увеличение. 20 млн. лв. ще бъдат приходите от този данък. Те ще отидат директно за малки улици, тротоари или паркинги в кварталите. Половината от тях ще отидат при районните кметове. „За всички е ясно, че подорбяването на градския транспорт изисква дотации“, каза още тя и изтъкна, че подобряването на градския транспорт е основна мярка за подобряване качеството на въздуха.

Кметът обяви, че вчера служители са направили проверки в т.нар. Виетнамски общежития във връзка с горенето на отпадъци. Установено е, че до голяма степен хората там се отопляват на електричество. Разкрити са случаи на горене на дрехи и стара дограма. „Ако искаме децата ни да живеят в по-чиста среда, ние всички трябва да направим някакви отстъпки“, изтъкна Фандъкова. „Вече започнахме подмяна на около 20 хил. отоплителни инсталации на домакинства безвъзмездно“, обясни тя.

По повод твърденията на Мая Манолова за тежки нарушения по време на местните избори през октомври, Фандъкова заяви: „През цялата кампанията г-жа Манолова си служеше с много спекулации и лъжи. Съдът е този, който ще каже“. „Човек трябва да умее достойно да губи“, допълни тя. По повод сградите „Златен век“ в квартал „Лозенец“ Фандъкова коментира: „Моята позиция винаги е била, че тази гюсграда няма място там. Вече не сме в кампания. Много е лесно да кажеш на гражданите това, което искат да чуят“. Тя изтъкна, че промяната на подробния устройствен план няма да засегне този случай. Строителството на сградата е разрешено по стария план.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!