fbpx

Учени твърдят, че континентите на Земята са осем

megavselena.bg

Все пак колко са континентите на Земята? В продължение на много години група експерти настояват, че светът е разделен на повече от седем континента. Въпреки че няма общоприето определение за континент, Африка, Антарктика, Азия, Океания, Европа, Северна Америка и Южна Америка традиционно се считат за такива. Споменатата група учени обаче, твърди, че осма суша е пренебрегвана от науката в продължение на много години.

Континентите обикновено се считат за огромни земни маси, разделени един от друг от океаните. Но дори и това определение е проблематично. Повечето от приетите континенти изобщо не са напълно откъснати от своите съседи – да не говорим за наличието на големи водни пространства между тях. Всъщност Океания и Антарктика са единствените два от традиционно приетите континенти, които не са свързани с други земни маси.

Междувременно, Северна Америка и Южна Америка, например, често се считат за два отделни континента – но двата са свързани с тънък участък от територия, известен като Панамския провлак.

Това не винаги е било така. Северна и Южна Америка някога са били разделени един от друг чрез води, наречени Централноамерикански морски пътища. И въпреки това преди три милиона години, появата на Панамския провлак прави двете земни маси обединени. Това на свой ред води до увеличаване на биоразнообразието на двата континента, тъй като впоследствие животните могат да пътуват между двата континента. Тази миграция в миналото сега е известна като Великия американски обмен.

Трудностите при определянето на даден континент могат да бъдат напълно илюстрирани от Северна и Южна Америка. В края на краищата, макар мнозина да смятат двете автономни части за отделни, някои хора ги считат за един континент, наричан най-общо Америки (Americas). Втората идея е популярна в латиноамериканските държави, както и в европейски страни, като Испания и Португалия.

Европа също е трудно да се дефинира като континент сам по себе си. Тя е свързана с Азия и няма особени географски различия между тях. Взети заедно те образуват Евразия. В редица страни съществува убеждението, че идеята за Европа като самостоятелен континент е резултат от евроцентричен поглед върху света. Като довод дават Китай и Индия – две огромни страни, с размер подобен на този на Европа. Въпреки това, само Европа се определя като континент, докато Китай и Индия – не.

В този смисъл, границите разделящи континентите могат да се разглеждат като доста тривиални от географска гледна точка. Това се илюстрира от факта, че редица страни се определят като трансконтинентални, т.е. разположени на повече от един континент. Ясен пример за държави разположени в Европа и Азия са страни, като Турция и Русия, но и по-малки територии, като Грузия.

Разбира се, по исторически и културни причини Европа и Азия са два отделни континента, въпреки, че се намират на една земна площ, която не е разделена от океан. Има учени, които определят и самия термин Евразия като зле конструиран и неразбираем.
Азия е отделена от Африка от Суецкия провлак. Този участък земя е дълъг малко повече от стотина км. и се намира изцяло в съвременен Египет. Което означава, че Египет също може да бъде определен като трансконтинентална страна. В същото време Суецкият провлак е разположен между Средиземно и Червено море, но има воден път свързващ тези две морета. Това е Суецкият канал, който е прокопан между 1859 и 1869 г. Каналът обаче, не е достатъчен за да отдели Азия от Африка като отделни суши, защото е твърде малък и направен от хората.

Като имаме предвид Суецкия провлак, не може да се каже, че Африка и Азия са напълно отделени. Когато към Европа и Азия добавим и Африка, парчето суша става още по-монументално. Заедно тези континенти образуват Афро-Евразия, сушата която се простира на 52 млн. км2 и представлява повече от 50% от земната суша на която живеят над 6 млрд. души или повече от 86% от населението на Земята. Така, ако приемем Афро-Евразия за един континент и Северна и Южна Америка просто за Америка, континентите стават само четири.

 

Ако толкова свободно може да се борави с определянето на континентите, остава трудно за разбиране, как научната общност толкова дълго игнорира съществуването на континент в близост до Океания и защо той не е признат от много учени. Разположен изключително под водите на Тихи океан, този континент има земна маса от над 3 млн.км2. Част от земната маса излиза над водата и това са Нова Зеландия и няколко групи острови. През 1995 г. американският учен Брус Люндик определя тази земна маса като Зеландия и обявява, че това е самостоятелен континент. През 2017 година в статия публикувана в списание Geographical Society of America Today, се обявява и защитава идеята за съществуването на континента Зеландия.

„Идентифицирането на Зеландия като геологически континент, а не като набор от острови и фрагментирани парчета земя представя по-коректно геологията на тази част от Земята“, се казва в статията. Според авторите, Зеландия е потънала под водите на Тихия океан преди около 70 млн. години. Това е станало при разделянето на Гондвана – древния суперконтинент. Той е обединявал най-общо днешните земи на Антарктика, Африка, Австралия, Индия и Южна Америка. Разделили са се около 100 млн. години преди Зеландия да потъне под океана.

 

Според групата учени, класифицирането на Зеландия като отделен континент би било позитивно развитие, което ще помогне за по-доброто разбиране за формирането на Земята.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!