fbpx

Учени съветват: Разхождайте се поне час, ако работите седнали

Изследвания показват, че заседналия начин на живот се отразява зле на здравето

Според проучвания, заседналият начин на живот е вреден колкото пушенето. Няколко експерти свързват седенето на едно място за доста дълго време със съкращаването на живота.

Със сигурност доста хора обичат да се разхождат особено, когато е приятно времето навън. Но повечето от нас работят професия, която изисква седене в продължение на 8 часа. Затова учени от Кеймбриджкия университет са направили ново проучване, с което могат да помогнат на такъв тип работници.

Експертите се занимават с 16 проучвания по тази тема във времеви диапазон от 13 години и са изследвали повече от милион души. Резултатите показали, че един час интензивна тренировка като ходене или каране на колело може да елиминира ефекта от седенето на едно място в продължение на осем часа, пише www.tialoto.bg.

Учените споделят, че само едно проучване не е било достатъчно и затова са се насочили към събиране на повече изследвания, за да получат точния резултат. Според тях, ако седите пред телевизора в продължение на пет часа, ще трябва да направите упражнение повече от час.

Но все пак трябва да намалите гледането на сериали и предавания, защото това се счита за нездравословен начин на живот и постепенно се превръща в порок, който не може да бъде изкоренен.

Ако все пак не може да издържите един цял час във фитнеса или в час по йога, то си направете график с етапи, които траят по 10 минути всеки. Така ще постигнете същия ефект, но ще имате време и за малко почивка.

Опитайте се да вкарате колкото се може повече движение в ежедневието ви. Може да се откажете от асансьора и да се качвате по стълбите или пък да излизате без колата си.

Освен, че се раздвижвате, ходенето по стълбите ви помага да намалите талията си с няколко сантиметра на всеки 12 седмици.

Снимки: Pixabay

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!