fbpx

Учени „изгубиха“ 17 000 портфейла с 600 000 долара. Върнаха ли ги тези, които ги намериха*?

Блиц Новини

Хората са склонни да проявяват загриженост за чуждото благо и неприязън към мисълта да се проявят като крадци

Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко в реалния живот и никога в 40 странни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден „изгубен“ портфейл, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в списание „Сайънс„.

Резултатите от експеримента на стойност 600 000 долара показват, че хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл, ако в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-съзнателно подхождат индивидите.

До това изненадващо заключение са стигнали специалисти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, САЩ, които за целите на проучването са „изгубили“ над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни.

Проследявайки колко често хората се свързват с предполагаемия собственик на изгубената вещ, изследователите са установили следното: ако портфейлът съдържа пари – еквивалент на 13 долара в местна валута, средно 51 процента от индивидите го връщат срещу 40 процента за портфейл без пари. Тази тенденция е наблюдавана в почти всяка страна, въпреки че действителните цифри варират.

Учените са „вдигнали залога“ до еквивалента на 94 долара в САЩ, Великобритания и Полша. Резултатът – върнати са били средно 72 процента от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, срещу 61 процента за тези с 13 долара и 46 процента за празните.

Как е възможно това?

„Данните сочат, че хората са склонни да проявяват загриженост за чуждото благо и неприязън към мисълта да се проявят като крадци“, обяснява Ален Кон от изследователския екип от университета на Мичиган.

Изгубените „портфейли“ всъщност са били прозрачни визитници, за да могат хората да виждат наличните пари, без да ги отварят. Тринадесет сътрудници на изследователите, преструващи се, че току-що са намерили вещите, са ги предавали в банки, театри, музеи и други културни учреждения, пощенски офиси, хотели, полицейски управления. Ключовият въпрос е бил дали лицето, на което е предаден портфейлът, ще се свърже с предполагаемия собственик, използвайки данните от прилежащите визитки. Визитките оставят впечатлението, че собственикът на изгубения портфейл е местен човек. За по-голяма убедителност съдържанието на портфейла включва и списък с покупки. В част от мнимите портфейли са били поставени и ключове. Изследователите са установили, че те по-често биват връщаните от портфейлите без ключ. Учените са стигнали до извода, че мисълта за другите играе роля, тъй като за разлика от парите, ключът е важен за собственика си.

Ефектът на включените пари е отчетен в 38 от 40-те страни с изключение на Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария – процентът достига 74 на сто за портфейл без пари и 79 на сто за портфейл с пари, докато цифрите за Китай са съответно 7 на сто и 22 на сто, а за САЩ – 39 на сто и 57 на сто. В дъното освен Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по честност Швейцария се нареждат скандинавските страни

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!