fbpx

Учени: доматите удължават живота

Ежедневната консумация на домати спомага за удължаване продължителността на човешкия живот, съобщава интернет порталът Dni24.com.

Учените са изследвали най-популярните зеленчуци и са установили, че именно доматите са най-полезните сред тях. Та съдържат значителни количества полезни минерали, микроелементи и витамини, особено A и C, които укрепват имунната система.

Веществата в доматите позволяват да бъде забавен процесът на стареене на клетките. В същото време чери доматите са изключително богати на бета каротин, който е изключително полезен за зрението.

Учените са отделили специално внимание и на сушените домати. Установено е, че приготвени по този начин, концентрацията на антиоксиданта ликопен се увеличава неколкократно в сравнение с пресния вариант на зеленчука. Това вещество защитава организма от появата на ракови клетки и оказва положително въздействие върху работата на белите дробове, панкреаса, стомаха и млечните жлези.

Повече от 26 изследвания са доказали, че доматите намаляват риска от появата на рак на простатата, който е на второ място по разпространение на онкологичните заболявания сред мъжете.

Безспорните многобройни ползи от доматите карат специалистите горещо да препоръчат ежедневната им консумация. /БГНЕС

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!