fbpx

Ученици си искат учителя по история с подписка

Над 100 възпитаници на Математическата гимназия събраха подписка в защита на преподавателя по история. „Г-н Иванов е добър учител, разказва ни интересни истории, които разширяват нашите знания. Заради това, че някои наши съученици не го харесват, не бива да бъде принуждаван да напуска”, са написали в нея тийнейджърите. Неколцина я занесли в Регионалното управление по образование и я връчили лично на началника Иванка Киркова. В училището обаче има и настроения срещу преподавателя. Самият той, след като не срещнал подкрепата на ръководството и усетил, че договорът му няма да бъде продължен след изпитателния срок, сам подал оставка. Така историкът става поредният преподавател, който си тръгва от МГ след смяната на ръководството, пише Марица.

Румен Иванов е единият от двамата братя от турски произход, които се прочуха преди години, когато завършиха археология в Пловдивския университет. Днес е докторант по археология с няколко книги.

Осем години опитваше безуспешно да влезе в клас. Спечелил мястото в Математическата с конкурс през февруари.

Нямаше проблеми до оформянето на срочните и годишните оценки, разказва преподавателят на 11 паралелки от 9., 10. и 11. клас. Конфликтът тръгнал от 9. Д. Изпитал ученичка, тъй като са нужни 5 текущи бележки, за да оформи крайната оценка. Тя не му отговорила и той й писал двойка. В следващия час вдигнал друг, също неподготвен. Момичето избухнало, че на него дава по-лесни въпроси. „Помолих я да не крещи и предложих да отидем при директорката, но тя бе заета”, разказва Иванов. Докато чакат, се изсипал целият клас. Момиче, което не познавам, викна, че сестра му се депресирала, защото съм й писал 2, казва учителят. И добавя, че заплашила: „Баща ми утре ще дойде да ви пребие.

Знаете ли кой е татко? Ще изхвърчите оттук!”.

В междучасието директорката Веселина Карапеева влязла в разбунения клас, но не позволила преподавателят да участва в разговора.

Учителят разказва, че паралелката системно се държи зле. Учениците не слушат, не пишат, освиркват и го подиграват. Чувал подмятания за етническата си принадлежност. В отговор на усилията му момиче му казало: „Какво Ви интересува какво се случва с нас? Нали си взимате заплатата?”. По време на анкетите, в които децата оценяват учителите си, друга деветокласничка подхвърлила: „Сега сте в нашите ръце!”. Затова настоял въпросниците да не стават инструмент за доноси.

След като се разразила бурята около Иванов, в негова защита скочили други ученици. Момичета го питали дали да говорят с директорката. „Не казах нито да, нито не, не искам да влияя”, категоричен е историкът. До онзи момент Веселина Карапеева не го била потърсила да чуе неговата гледна точка. Момичетата твърдят, че не приела и тях, а после публично обявила да не се месят в работата й. Когато след време все пак повикала Иванов, му обяснила, че родители идвали при нея. „Каза ми, че е длъжна да си защити учениците. От какво!? Аз да не съм разбойник!?”, недоумява преподавателят. Попитал кога може да ползва отпуск, понеже е археолог и му предстоят разкопки. Отговорът бил, че няма да ползва, ще се види как ще приключи проверката и ще се мисли как да се процедира през септември. В края на август изтича изпитателният му срок. Разговорът бил първи знак за учителя, че предстои освобождаване. Той твърди, че след това започнала съпротива и от други класове. До него стигнало дори, че класна посъветвала децата да го запишат на видео в час, за да докажат как работи и да го злепоставят. „Къде попаднах! Не е ли това елитна гимназия с умни деца?”, пита Иванов. Преди да напусне, оформил бележките, за да не бъдат ощетени учениците. Те трябва да бъдат оставени на специалистите и педагозите, не на капризите на родителите, обобщава учителят.

Преподавал консервативно и твърде много за Османската империя.

Противниците на Иванов твърдят, че първите настроения срещу него се появили още след постъпването му, понеже твърде много говори за Османската империя. Преподавателят не отрича, че се наложило да влезе в един 8-ми клас, че е специалист по Османската империя и се случил урок, в който засегнал тази тема. Но е категоричен, че това е преиначено. „Темата беше Просвещението в Западна Европа и казах неща, които не са в учебника ​- че кръстоносните походи са се сблъскали с османската цивилизация. А тя се оказала по-напреднала в математиката и в други науки, поради което някои книги са били преведени на латински – уточнява учителят. – Казал съм го, за да е интересно, не с пропагандни цели.” Категоричен е, че се е придържал към учебното съдържание, без волности.

Срещу него има и упреци, че докато предшествениците му използвали модерни методи, той предпочитал класическите. Ползвал съм филми и презентации, уверява учителят. Но когато пуснал видео за Балканските войни с карти и разположение на войските, учениците заявили, че цял час нищо не правили.

Харвард иска книгите му.

След като напуска образователната система, Румен Иванов е на крачка да си отиде и от България. Казва, че на едно и също отношение заради произхода си се натъква и на улицата, и сред археолозите – щом разкаже нещо за Османската империя, започва да се тълкува като насаждане.

„Постоянно се говори как млади хора трябва да влязат в училище. Ето ме – един млад човек. Аз съм учен, нормално е в някоя област да съм по-добър. За беда, това е османската история”, отчита Иванов. Преди интересите му били в праисторията, докато преподавателка го посъветвала да използва турския си в неизследвана област. Владее го, защото баща му е помак, а корените му по майчина линия водят към турците край Комотини. Днес отчита, че това работи срещу него, вместо да помага. Но не навсякъде. Когато излязла книгата му за османските надписи, от Харвард поискали 3 бройки за библиотеката си.

Сега на Румен Иванов му предстои археологическо лято по пътя на газопровода край Зайчар. Ще продължи да помага и за музея на Медицинския университет.

Директорката Веселина Карапеева: Нямаше да го освободя, оказахме подкрепа

„Не съм искала да прекратявам договора на Румен Иванов, заяви директорката на Математическата гимназия Веселина Карапеева. – При назначаването му бе определен учител наставник, който да го напътства за образователния процес и училищната документация. Имаше огромна подкрепа, ресорният зам.-директор също наблюдаваше часовете и му оказваше методическа помощ.”

На въпроса за позицията й по повод противоречивите мнения за преподаването на учителя, Карапеева отвърна: „Като директор съм длъжна да проверя всеки сигнал. След като бяха изслушани учениците, говорих с Румен Иванов и му казах, че държа учебният процес да е на ниво. Че мое задължение е да защитавам ученици и колеги. Двойка не значи, че ще заема страната на ученика. Дадох му съвети за работата, защото е без опит. Оказахме му подкрепа, но в последните месеци той започна да страни. Не съм го поставяла в ситуация, в която да се чувства разследван. Поискала съм тетрадки на негови ученици, макар че той не е изисквал воденето им, защото това е начин да проверя учебния процес и тетрадките са доказателства към констативния протокол. Това е методическа помощ, не проверка. В един момент изпаднахме в ситуация, когато той казва на всички, че ще напуска, защото е археолог и ще ходи на разкопки. Аз нямах тази информация. Назначен е на свободен щат, с изпитателен срок 6 месеца, през които да наблюдавам работата му”.

Веселина Карапеева и заместничките й отрекоха да са чували за подигравки по повод етническия произход на Иванов. Даже напротив – имало натиск по тази причина да не бъде назначен. „Ние сме хора. Длъжни сме да дадем шанс на всекиго. Да напусне е негово решение, не съм го принуждавала. Преди всяко действие трябва да има факти и доказателства. За момента няма такива против него”, каза Карапеева. И увери, че учителят не е говорил с нея за намеренията си да ходи през лятото на разкопки. „Докато не се приключи с учебния процес, документацията и учебната година, а тя завършва на 14 септември, не може да се ползва отпуск”, добави директорката.

КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ…’ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е БАЩА

Знаете ли кой е татко? Ще изхвърчите оттук!”. ЕТО ОТГОВОРЪТ НА ПРОБЛЕМА…РЕШЕНИЕТО…ИЗПИТНА КОМИСИЯ ОТ ДРУГО УЧИЛИЩЕ…УСТЕН И ПИСМЕН ИЗПИТ…В РАМКИТЕ НА 2 ЧАСА//1,5 ЗА ПИСМЕНИЯ И 30 МИНУТИ ЗА УСТНИЯ…И КАКВОТО ОТГОВОРИ ДЕТЕТО, ТОВА ДА МУ СЕ ПИШЕ. ВЪПРОСИТЕ ДА СА НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП ВЪРХУ ПРЕПОДАВАНИЯ ДО МОМЕНТА МАТЕРИАЛ. ПО 3 ВЪПРОСА НА УСТНИЯ И ПО 3 ВЪПРОСА НА ПИСМЕНИЯ. ДА СЕ ВЗЕМЕ СРЕДНА ОЦЕНКА ОТ ПИСМЕН И УСТЕН…ЗА ОТПРАВЕНАТА ПУБЛИЧНО ЗАПЛАХА САНКЦИЯ СПОРЕД НАРЕДБАТА ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В ЧАС…

НЕЗАВИСИМА КОМИСИЯ ДА ПРЕПИТА ДЕТЕТО НА ТРИ ВЪПРОСА ПИСМЕНО И НА ТРИ ВЪПРОСА УСТНО…ВЪРХУ ПРЕПОДАДЕНИЯ ДО МОМЕНТА МАТЕРИАЛ..ВЪПРОСИТЕ ДА СЕ ТЕГЛЯТ НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП…ВЗИМА СЕ СРЕДНА ОЦЕНКА ОТ ПИСМЕН И УСТЕН..ВСИЧКО ДА СЕ ЗАСНЕМЕ НА КАМЕРА…ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ИЗПИТВАНАТА ДА НЕ Е ЗАПОЗНАТА ЗА ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА ИЛИ ДА КРИЕ „ПИЩОВИ“…ЗНАЕТЕ ГИ ЕДНИ МАЛКИ ЛИСТЧЕТА ЗА ПРЕПИСВАНЕ..ЗА ПРОЯВЕНАТА ВЕРБАЛНА АГРЕСИЯ ДА СИ ПОНЕСЕ САНКЦИЯ СПОРЕД НАРЕДБАТА АКО ИМА ТАКАВА ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ..

Ебем ти и,,държавата“ , ебем ти и управата,май и ТАТЕ е от ГЕРБ ?

ПОЗНАВАМ ГО СЪВЕТНИК ОТ БСП ,,,,,,

Защо не се коментира поведението на ученичката? Така ли трябва да парадира с баща си?… тежко и на бащата с тази дъщеря, тежко и на нас с такива родители!
За директорката е под достойнството ми да коментирам, добре се нагажда към управляващите – докато са на власт герб.

Последната година се сблъсках с ученическия съвременен манталитет. Вулгарен език, пиянски истории на публични места , мълчание на учители, полицаи , прокурори. репликите -кой е баща им или майка им. Неграмотност в училищата. Вече няма елитни училища. Има елитни бордеи и бардаци .

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!