fbpx

Ухапване от насекоми – как да разпознаем източника, първа помощ

Топлото време активизира жилещите насекоми. Особено застрашени са децата, при които едно ухапване може да създаде сериозен здравословен проблем.

Понякога е трудно да разберем кой е бил източникът. Все пак има симптоми, по които можем да го разпознаем. Има ли ефективни мерки за предпазване и какво да правим, когато се случи, пише offnews.bg.

Комари

Най-често се срещат около водоеми със застояла вода. Активни са от март до септември, особено нощем и преди дъжд.

Възможно е да не почувствате ухапване. На мястото се появява леко подуване, което предизвиква сърбеж, а зоната наоколо се зачервява.

Комарът не е безобидно насекомо. Някои от видовете пренасят малария и вирусни инфекции. Алергията към комарите също е често срещана. А през последните три години са основни преносители и на западнонилска треска.

Как да реагирате

Сърбежът ще намалее, ако намажете мястото с разтвор на хлебна сода (1 ч.л. сода в 1 ч.ч. вода).

Профилактика

Обработвайте всички открити места по тялото с репелент. Купувайте препаратите от аптека. За децата се предлагат специални средства, затова не пропускайте да прочетете какви са възрастовите ограничения за ползване.

Оса или пчела

Активни са през лятото, в светлата част на денонощието, по поляни, градини, ливади. Привличат ги сладки храни, плодове, цветя, парфюми с цветен аромат, дрехи с неонови цветове.

При ухапване усещате рязка болка и парене, в центъра на ухапването може да се види жилото на насекомото. Отровата, която отделя при ужилване, предизвиква подуване. Болното място се зачервява и става горещо. Особено опасна е алергичната реакция при ухапване в областта на главата, в отделни случаи може да бъде животозастрашаваща. Ако пострадалият е малко дете, незабавно потърсете лекарска помощ.

Как да реагирате

Отстранете жилото с пинсета, промийте раната с етилов спирт и намажете мястото с йодна тинктура. Вземете антихистаминово средство, ако сте алергични, поставете лед в кърпа на ужиленото място. Болката може да намалее, ако притиснете към ужиленото тампон с прокаин (местен анестетик).

Профилактика

Не оставяйте на открити места сладки храни, плодове, не ходете боси по тревни площи.

Кърлеж

Ухапването не се усеща, защото кърлежът обезболява раната със слюнката си и се впива в кожата. Около ухапаното се появява зачервяване, но раната не сърби. Кърлежите пренасят смъртоносни болести – борелиоза (Лаймска болест), енцефалит и др.

Как да реагирате

Най-добре е веднага да потърсите медицинска помощ. Специалистите ще извадят кърлежа и ще назначат по-нататъшно лечение. Ако все пак сте далеч от здравно заведение, опитайте внимателно да извадите кърлежа с пинсета, с въртеливи движения, за да не остане главичката му в кожата. Обработете раната с етилов спирт и потърсете лекарска помощ. Затворете в бурканче кърлежа и го отнесете за изследване. При опасност от заразяване с Лаймска болест обикновено се включва прием на антибиотици, назначени от лекар.

Профилактика

Покрийте тялото – висока яка, дълги панталони и ръкави, шапка. Макар подобна идея да не е за предпочитане в горещите дни, ако дрехите са от лека, светла материя ще ви предпазят, а и кърлежите ще са по-лесно забележими. Съществуват репеленти, с които можете да се напръскате. След излет, особено в „диви“ зони, внимателно преглеждайте тялото си.

Зли мухи

Срещат се около бързотечни реки, където се развиват личинките им. Хапят в горещи дни. Ухапването често не се усеща, защото насекомото отделя слюнка, която обезболява мястото. Минути след ухапването се появяват парене, силен сърбеж и червен оток.

Слюнката на тези мухи е отровна. Отокът спада след няколко дни, а нетърпимият сърбеж може да продължи до седмица. Обикновено децата разчесват ухапаното место до кръв и поява на ранички. При повече ухапвания е възможно повишаване на температурата и поява на признаци на обща интоксикация. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат алергия към насекоми.

Как да реагирате

Натрийте ухапаното място с амонячен спирт и поставете лед. Може да вземете и противоалергично средство.

Профилактика

Използвайте репелент.

Мравки

Активни са от пролетта до есента, най-често обитават горите и парковете.

Мравките не хапят, а изстрелват струйка отровна мравчена киселина. Постадалият усеща остра болка, мястото се зачервява, може да се появи малък мехур като след изгаряне. Не е изключено да предизвикат дерматит или алергична реакция. Обикновено ухапването от мравки е безвредно, освен в случаите, когато става дума за множество ухапвания. Тогава е добре да потърсите лекарска помощ.

Как да реагирате

Можете да неутрализирате действието на мравчената киселина със разтвор на сода бикарбонат или да натриете мястото със слюнка. Ако условията позволяват, можете да сложите върху ухапаното лед.

Профилактика

Дръжте децата по-далеч от мравуняци. Репелентите не помагат срещу мравки.

Общи показания за реакция при ужилване от насекоми

Поставете лед върху поразеното място. Той действа като местна упойка и снема отока.

Ако няма раничка, обработете мястото с йодна тинктура.

Намажете засегнатото място с мехлем от невен. Той действа като антисептик и предотвратява възпалението.

Ако сте алергични към ухапване от някакъв вид насекоми, вземете противоалергично средство.

Добро средство при ухапвания от комари е маслото от чаено дърво. То има противовъзпалителни, антибактериални и противовирусни свойства, премахва отока и сърбежа.

Кога е наложително да потърсите лекарска помощ:

– при ухапване на малко дете от оса или пчела;

– ако сте алергични;

– ако ухапванията по тялото са повече от 10;

– ако след ухапване се подуят лимфните ви възли;

– ако сте ухапани от кърлеж;

– ако след ухапването се почувствате зле, вдигнете температура, имате гадене или повръщате;

– ако отокът на поразеното място не спада;

– ако на мястото на ухапването се появи гной.

Консултант: д-р Елка Кацарска, специалист по детски болести, VII ДКЦ, София

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!