fbpx

Утайката от кафе може да замести палмовото масло

Снимка: pixabay

Двама шотландски предприемачи се целят в световния пазар с надеждата да заменят палмовото масло с утайка от кафе.

Скот Кенеди и Фъргюс Муур твърдят, че са измислили уникален начин за извличане на масло от използвано вече смляно кафе, което може да се използва и за най-различни други неща, пише „Профит“.

Палмовото масло се съдържа в много продукти от ежедневието, но природозащитници твърдят, че огромното му търсене унищожава горите в Азия.

Производителите в момента са поставени под натиск да намерят алтернатива.

Идеята на Кенеди и Муур се ражда, докато двамата работели в кафенета по време на следването си в университет в Глазгоу и виждали от първа ръка какви количества храна се изхвърлят в хотелиерската и ресторантьорската индустрия.

„Утайката от смляното кафе съставлява около 60% от отпадъците, свързани с кафето. В Шотландия тя възлиза на около 40 000 тона годишно, а във Великобритания на над половин милион тона“, казва Муур пред BBC.

„Утайката от кафе е толкова тежка, че сметките на компаниите за сметосъбиране скачат до небесата.

В кафето има масла, които могат да бъдат използвани в най-различни индустрии – козметика, фармацевтика, хранителната индустрия, продукти за бита, общо взето в каквото се сетите“, казва Муур.

„Разработваме процес за извличането и пречистването на тези масла. Най-вълнуващото за нас е, че те имат същите компоненти като палмовото масло.

За палмовото масло постоянно се говори в медиите, но никога с добро. За нас е наистина вълнуващо, че можем да предоставим местна и по-устойчива алтернатива на всички индустрии, които в момента използват палмово масло.“

Муур твърди, че създаването на тяхната компания не е било лесно, защото той и партньорът му не са инженери, но добавя, че са се обградили с невероятно консултанти и ментори, които са улеснили процеса.

Revive Eco вече е набрала 235 000 паунда (303 000 долара) финансиране от агенцията Zero Waste Scotland.

Сега се борят за част от финансиране в размер на 776 000 паунда (1 млн. долара), след като стана ясно, че Revive Eco ще представлява Шотландия и Северна Ирландия в състезанието Chivas Venture.

20 компании от цял свят се борят за наградата, която ще бъде обявена в Амстердам през май.

„Искаме целият процес да заработи в Глазгоу до следващото лято“, казва Муур.

В по-дългосрочен план искаме да изградим бизнеса до ниво, в което да можем да създаваме франчайзи в различни държави и да репликираме бизнес модела.

Предпочитаме да изградим нов процес в Рим, Париж, Берлин и други от големите градове по света, в които се пие много кафе,“ завършва той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!