fbpx

Усмирителни ризи, въжета и каучукови палки: Армия от държавни служители има права за граждански арести

Истинска армия от държавни служители и частни охранители, имат права да задържат граждани. Бройката на тази категория хора надхвърля многократно униформените служители на МВР с полицейски правомощия, а вече дори се лансират идеи и за включване на общински служители по места, които да могат да извършват граждански арести. Нещо повече – тази категория „тимуровци“ имат право да използват физическа сила и помощни средства, като усмирителни ризи, белезници, въжета, каучукови и електрошокови палки, включително химически вещества, кучета и шокови куршуми, пише offnews.

Върхът на законодателното „въображение“ беше материализиран с последните промени в Закона за рибарството и аквакултурите. В стремежа си да се преборят с бракониерите, депутати от ГЕРБ се престараха и дадоха права на служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – те ще могат да арестуват нарушители, да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства.

Не е ясно какъв ще е броят на оправомощените да арестуват служители на ИАРА, но със сигурност ще достигне няколко стотици.

Но всичко по реда си.

Служителите с полицейски правомощия в МВР са около 25 000 души. С промени в Закона за МВР, като мярка за справяне с недостига на полицаи, парламентът реши да оправомощи наети по трудови правоотношения служители, на които се дава възможност да имат полицейски правомощия. Техният брой е 770 души или общо говорим за 25 770 чифта белезници, палки и оръжия. И това е само в МВР.

Военна полиция и всички военнослужещи също имат право да арестуват цивилни. Става въпрос за повече от 33 хил. души, които при извънредни ситуации могат да заключат заподозрени граждани. Правата на военните полицаи бяха дадени през 2011 година, отново по инициатива на управляващите по това време. Те могат да употребят физическа сила и помощни средства при задържането на заподозрени в извършването на престъпления. Изцяло новият Закон за противодействие на тероризма пък даде права военни да могат да правят същото. Вероятно това „вдъхнови“ военният министър Красимир Каракачанов да впрегне бригада „Специални сили“ в издирването и задържането на мъж, който извърши криминално престъпление в центъра на гр. Пещера. Това доведе и до естествената „еволюция“ на идеята за патрулни двойки между полицаи и военни по улиците на градовете.

Дотук сметката показва около 58 хил. души с права да арестуват.

Не трябва да забравяме за НСО и ДАНС. Преторианците на властта – гардовете от Националната служба за охрана, съвсем спокойно могат да арестуват гражданин, за когото сметнат, че представлява заплаха за охраняваното лице. ДАНС пък могат да ви арестуват, ако преценят, че сте свързан с терористична организация. Ангажираните с охрана в НСО са около 300 души, а агентите „на терен“ в ДАНС са вероятно повече от 1000.

Така сметката набъбва до 59 300 служители с полицейски правомощия.

Тук идва и мястото на служителите в митниците, които от лятото на 2015 г. вече могат да извършват арести. Отново с помощни средства. Става въпрос за близо 1000 души. Или общо сметката дотук прави 60 хил.

Нека да добавим и частните охранители, които по официални данни са около 90 хил. души. Ако към армията от държавни служители включим и намеренията на парламента да овласти общински служители и като добавим и исканията на новата комисия за конфискация също да извършва арести – тази бройка може да набъне и дори да надхвърли 200 хил. души. или близо 3 процента от населението.

Дали за да изпълни предизборните си обещания за полицай във всяко село, или от законодателно късогледство, властта очевидно прави опит за утвърждаване на практики от миналото, което единствено би довело до напрежение в системата за сигурност. Дублирането на функции и отдаването на допълнителни правомощия на служители със сигурност ще доведе до зачестяване на случаите на злоупотреба и нарушаване на гаждански права.

Къде е демокрациятя в България?Липсва.Така че нищо не ни учудва в тази държава.Страхът и послушанието са се настанили дълбоко.Европа вижда на къде вървим и не и пука,защото яде и пие с олигархията.Но като започне да гори нашата къща скоро ще се пренесе и в съседа.

Много ми е интересно ,ако някое от тези оторизирани лица бъде набито ,каква ще бъде ракцията на държавата.Като за човек , като за полицайизпълняващ служебни задължения или като за смотаняк ,който си чеше егото.То че си бяхме полицейска държава се знаеше , сега па ептем.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!