fbpx

Търсят 5700 войници за 800 лева заплата

fakti.bg

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията
Недостиг от близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред в. „Труд“.

„Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери“, обясни за вестника началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

„В годините назад се натрупваха повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добре тенденция“, обяви пред в. „Труд“ Каракачанов. По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да са мотивирани с „добро възнаграждение и добър социален пакет“.

Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти.

В момента начинаещ редник у нас „се разписва“ срещу около 800 лв. месечно.

По разчети в Българската армия, с които в. „Труд“ разполага, в редиците на армията отдавна трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този план обаче не се изпълнява, като причината е същата – пари. Към днешна дата има сключени не повече от 700 договора с доброволци да служат в резерва.

Дебелосереца с каската 800лв ли получава ,а бе я се скрийте бе ,или идете на м****та си !

За какво ни е армия ? От кой да се пазим ? От руснаците ли ? Нали се отказахме от тях. Нека сега НАТО да ни пази ! Срам и позор ! И каква армия ще създадем, какви мъже ? То изобщо има ли истински мъже ? Те ще се изтрепят по между си ! 80 % са наркоманчета ! И кой ще печели от тази цялата работа ? Пак политиците ще се пълнят с 💰 пари !!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!