fbpx

Търсенето на информация в Google показва, че българите са все по-рационални

В студиото на предаването „В развитие“ гостуваха Пламен Димитров, психолог и доц. Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ. Двамата направиха анализ на най-търсената информация в търсачката.

Относно резултатите от най-търсените думи в Google от българи през 2019 г. очаквах картината да е по-тревожна и сред тях да преобладават сензации, клюки, жълта и криминална хроника. Всъщност българинът е реализирал едно доста интелигентно и рационално търсене. В голяма част от областите водещи търсения са свързани с България, коментира Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, в предаването „В развитие“ на Блумбърг с водещ Вероника Денизова.

„Структурата на търсенията показва, че през Google много хора се опитват да набавят допълнителна информация по отношение на текущи събития главно у нас, но и не само“.

„По повод музикалните изпълнители виждаме, че хората, които използват търсачката, са вероятно от различни поколения. Събитийността задава основния критерий. Има и доза случайност в това подреждане, тъй като и самата събитийност е свързана често със случайност“, изтъкна още доцент Спасов.

По думите на госта политическото събитие за 2019 г. у нас са местните избори. Важно впечатление са оставили и Апартаментгейт, както и изтеклите данни от НАП

„Медийната среда вече е много фрагментирана. В такава ситуация не е достатъчно просто да съобщаваш новини“.

Това са вълненията на хората, много често породени от ситуативни потребности. Истината е в индивидуалните търсения на конкретните хора. Теми като здраве и политика винаги са в центъра на вниманието на човека. Това заяви от своя страна психологът Пламен Димитров.

В контекста на интереса към филма филма „Доза щастие“ Димитров посочи, че у нас обществото е чувствително по подобни казуси заради личния опит, и тези теми, третирани по този начин, водят до важни диалози, включително и през социалните мрежи.

Според доцент Спасов социалните мрежи често насърчават стадния инстинкт и това понякога обезличава индивидуалността. Но той смята, че те могат да бъдат трибуна и за критичност и заявяване на активна позиция по редица въпроси.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!