fbpx

Търговците в нета на прицел – погват ги от НАП с проверки

www.dnes.bg

800 фирми ще бъдат проверени през идната 2019 г.
Националната агенция за приходи желае да увеличи приходите в хазната с цели 2,5 млрд. лева през 2019 г. За тази цел от Агенцията са решили да затегнат контрола над търговците в интернет.

През новата година е планирано да бъдат направени проверки на 800 онлайн търговци, а през следващите две години броят на проверените ще нарасне съответно до 850 и 900 броя. Това е записано в мотивите на Министерството на финансите към проектобюджета за 2019 г., който е пуснат за обществено обсъждане.

Хазартът също ще бъде засегнат от планираните проверки. Националната агенция за приходи ще извърши по 500 проверки на хазартни обекти, съобщава „Труд“.

Новите пари в хазната ще бъдат дадени за увеличаването на разходите за децата в България.

През идната година с 25,1 млн. лв. от бюджета ще бъдат финансирани заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, които до 2018 г. са били финансирани със средства от ЕС. Храненето на децата от подготвителните групи и тези от 1 до 4 клас също ще бъде подпомогнато с допълнителни средства в размер на 8 млн. лв.

Увеличават се заплатите на учителите. Стартовото възнаграждение на обучаващите ще бъде променено от 760 на 920 лева.

С бюджета за 2019 г. максималният месечен размер на гарантираните вземания на работници от фалирали фирми нараства от 1300 на 1400 лв. Законът гарантира изплащането на до 6 неизплатени заплати при фалит на фирма, което прави общо максимална сума от 8400 лв.

Предизвикателства пред българското общество, според мотивите на бюджета, остават тенденциите към увеличаване на работното време и интензивността на труда. Тук е нужно да бъдат взети мерки за защита на работниците, категорични са от Министерството на финансите.

Социалната политика е приоритет на бюджет 2019 г.

502 хил.души с увреждания ще получат месечни добавки за социална интеграция. Във връзка с поетите ангажименти от правителството за приемане на законодателство за хората с увреждания, с бюджета за 2019 г. са предвидени средства за асистентска подкрепа на хората с увреждания в размер на 71,5 млн. лв.

Дългоочакваната новина, че Националният институт по метеорология от звено към БАН, ще стане юридическо лице към Министерството на образованието, е факт в бюджета за 2019 година.

Увеличават се парите за библиотеки и музеи

Повече пари за библиотеки, музеи и центрове за предоставяне на социални услуги ще има през 2019 г. Увеличаването на средствата става чрез повишаване на стандартите за тяхната издръжка. Стандартите за библиотеките, музеите и художествените галерии с регионален характер са завишени с 8,6%, а за читалищата с 13,3%.

С цели 18% се увеличават стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. От своя страна стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с увреждания са завишени с 14%, за домовете за пълнолетни лица с увреждания – с 13%, а за защитените жилища за лица с увреждания – с 12%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!