fbpx

Турция въвежда нови данъци върху депозитите

profit.bg

 

Турция въвежда нови мерки за намаляване на данъка върху влогове в турски лири и нови правила за разсрочените плащания и потребителските кредити, съобщава БНР, цитирайки турски медии.

 

Новите разпоредби са регламентирани с президентски указ, който беше публикуван в турския официален правителствен орган. С него се премахва данъкът върху банковите депозити за над 1 година в турски лири. Досега вложителите заплащаха 10 на сто. Същевременно се повишават налозите върху депозитите в чужда валута, като за тези в долари те достигат до 20%.

 

Целта на мярката е стимулиране на спестяването в местна валута, тъй като нивата на спестяванията в страната са ниски, а поевтиняването на лирата допълнително демотивира гражданите да държат пари на депозит.

 

От 1 септември пък влизат в сила обявените по-рано нови правила за пазаруване с кредитни карти, разсрочени плащания и получаването на потребителски кредити. Те ще се отпускат за срок до 36 месеца, а не до 48 месеца, както беше досега. Кредитите за покупка на мобилни телефони, компютри и таблети ще са позволени за не повече от 12 месеца. Разсроченото плащане на почивки и ваканции се ограничава до половин година, а вноските за покупката на автомобил трябва да бъдат направени до 4 години.

 

Разсроченото плащане е популярно в Турция, а обемът на търговията с електроника се оценява на около 100 млрд. турски лири (около 25 млрд. лева) годишно.

 

Ръководителят на Агенцията за банково регулиране и надзор на Турция заяви при обявяването на решението, че то цели борба с инфлацията, намаляване на дефицита във външната търговия и задлъжнялостта на населението.

 

От началото на тази година турската лира поевтиня с над 40% спрямо щатския долар. Към момента един долар се разменя за 6.54 лири.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!