fbpx

Турски учен: Има риск от силен трус в района на Истанбул, както и опасност от цунами

Нараства рискът от голямо земетресение в Истанбул, което според сеизмолозите ще бъде с магнитуд около 7,5 – 7,7 по Рихтер. Това заяви турски учен от Центъра за природонаучни изследвания на университета Йълдъз в Истанбул, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от „Новини.бг“.

Проф. Шукрю Ерсой говори по повод годишнината днес от катастрофално земетресение в района на Истанбул през 1509 г. Отбелязвайки, че тогавашният трус е предизвикал цунами в Мраморно море, той предупреди за подобна опасност и при нов земен трус в района.

„Мраморно море има история на цунами“, посочи той, добавяйки, че за четири хиляди години има свидетелства за стотина случая на цунами, а учените откриват следите от тях при разкопки.

Според него вълните при това явление може да достигнат до брега както само за пет минути, така и за час, дори във вътрешни морета, каквото е Мраморно море.

„Според група изследователи до 30 години с 65 процента сигурност (в района на Мраморно море) ще има земетресение с магнитуд над седем. 19 години вече минаха. Рискът за опасността нараства. Може да е утре, а може и след 11 години“, заяви проф. Ерсой.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

error: Content is protected !!