fbpx

Три града са изгряващи звезди на аутсорсинга, секторът плаща 8 % от заплатите у нас

www.flagman.bg

Заплатите са изключително високи, а перспективите – огромни. Липсват кадри за по-устойчив растеж

В България в момента работят аутсорсинг компании като 477 компании, като през миналата година те са изплатили почти 8% от сумата на заплатите в страната, сочат данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е 2,1 млрд. евро или дял от 4,8%.

През 2017 г., секторът бележи ръст на приходите от 18,2% на годишна база при предварително заложени 13,5%. Заетите в сектора на изнесените услуги са 67 300 души, а средната заплата на годишна база е 23 000 евро. По думите на Мая Миланова от една от фирмите в браншовата организация стартовата заплата в сектора е четирицифрена в евро.
Според Пламен Цеков, също от подобна компания, на практика заплатите са по-високи, отколкото във Великобритания, защото у нас разходите за живот са много по-ниски.

Докладът на асоциацията сочи още, че аутсорсингът вече намира път и извън пределите на столицата. Основният дял обаче отново остава в София 80%, Пловдив и Варна също започват да се очертават като регионални центрове, съответно с по 13% от общия брой компании.

Като “изгряващи звезди” от БАА посочиха Бургас, Велико Търново и Русе, които вече имат нужната инфраструктура и кадрови потенциал да се развият в тази посока.

Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация“, каза Ивайло Славов, председател на борда на БАА.

Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии – разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция“, допълни той.

Според представителите на сектора основните трудности, които предстоят пред сектора, за да запази той 10-годишната си тенденция на постоянен растеж, са свързани най-вече с липсата на кадри, което налага компаниите в сектора да обърнат сериозно внимание на работата с подрастващите и техните родители.

Ивайло Славов подчерта, че до 2021 г. броят на заетите трябва да достигне 80 хил. души или с 13 хиляди повече от сега, а приносът в БВП на страната да е 4,8 млрд. евро или 7,9%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!