fbpx

Третирайте белези и наранявания по кожата с бял равнец

framar.bg

Белият равнец е полезна билка, известна с разнообразните си приложения в народната медицина. Тя се използва при стомашни проблеми и простудни заболявания, а освен това има изключително благоприятно въздействие върху кожата. Може да се каже, че е сред водещите лечебни растения в списъка на билкарите, защото ефикасно облекчава вътрешни и външни възпаления, инфекции и раздразнения.

Тази ценна билка е позната като средство, което се използва за рани и белези, включително следи от акне, наранявания и стрии. Върху кожата белият равнец може да се използва под формата на билков разтвор или етерично масло, разредено с крем за нанасяне.

Изсушен бял равнец

Ето на какво се дължи неговото възстановяващо действие и как лесно можем да си направим успокояваща тинктура.

1. Полезни свойства

Противовъзпалително действие: Белият равнец, особено в концентрирана форма като етерично масло, е отлично средство за облекчаване на възпаления. Той помага за справяне със зачервена, подута и раздразнена кожа и може да се прилага при акне, екзема и обрив.

Омекотяващ ефект: Екстрактът успокоява кожата и възвръща нейната мекота и еластичност. Може да се нанася за подхранване и възстановяване на райони със суха, груба или зарастваща кожа. Белият равнец е деликатен към чувствителните участъци и помага за хидратирането им.

Етерично масло от бял равнец

Антисептични свойства: Билката има антибактериално действие и така предпазва раните и кожните раздразнения от вредни микроорганизми, гъбички и инфекции. Тя помага за облекчаването на обриви, акне, рани и гнойни възпаления.

Кръвоспиращо действие: Белият равнец е едно от най-добрите натурални средства в тази категория. Той помага за стягане на кожата и поддържане на здравословни pH нива. Още в древността билката се е използвала на бойното поле за третиране на рани и белези.

2. Употреба

При белези белият равнец омекотява и подхранва епидермиса, като нежно насърчава възстановяването на кожата. Освен това дезинфекцира раните, помага за овладяване на възпалителните процеси и ускорява зарастването.

Цвят на бял равнец

Може да го използвате под формата на етерично масло и всекидневно да прилагате върху засегнатата зона. Задължително го разредете с хидратиращ крем или натурално масло (кокосово, жожоба, бадемово). Смесете 6-12 капки етерична есенция с 2 супени лъжици основа от крем или масло и нанасяйте поне 2 седмици.

За да направите компрес, използвайте изсушен бял равнец за чай. Необходимо е да бъде на ситно, за да може да приготвите „паста“, подходяща за мазане. Комбинирайте 1-2 супени лъжици от изсушения продукт с малко гореща вода, а когато сместа вече не пари, нанесете върху кожата и оставете 10-15 минути.

За промивка на рана пригответе чай от бял равнец, потопете в него чист плат и внимателно поставете върху наранената кожа.

Чай от бял равнец

Редактор: Гергана Стоева
Източници: plantmakeup.com / beautymunsta.com / mommypotamus.com
Снимки: plantmakeup.com / fourseasonforaging.com / naturalfoodseries.com / organicfacts.net

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!