fbpx

Тревожен сигнал! Православна църква край Драгоман от времето на цар Иван Асен II се руши (снимки)

Снимки: http://pateshestvia.net

Уникалната средновековна църква ”Св. Св. Петър и Павел до драгоманското село Беренде продължава да се руши, изоставена на произвола на времето и природните стихии, а в Министерството на културата нехаят и все така не отпускат необходимите средства за спешната реставрация на безценните й стенописи от XIII – XIV век, сравними само с тези в Боянската църква, заявяват от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Старинната църква се намира на левия бряг на река Нишава в местността „Селище“, датирана е от периода на Второто българско царство и се смята, че е построена по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на 13-ти век. Храмът ”Св. Св. Петър и Павел” е от малките еднокорабни църкви, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, покрит с каменни плочи. Гробищната църква при с. Беренде е обявена за „народна старина” в „Държавен вестник” още през далечната вече 1927 година. Стенописите в храма – дело на изкусни майстори зографи, са обявени за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Самата църква до с. Беренде, община Драгоман, е декларирана като художествен паметник на културата от НИПК през 1978 г.

За съжаление към днешна дата държавата не прави почти нищо за възстановяването на тази светиня, а състоянието на древната църква и най-вече на стенописите в нея се влошават буквално от ден на ден. От православното младежко сдружение припомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят незнайно къде медния покрив на църквата”Св. Св. Петър и Павел”, в резултат от което след всеки дъжд водата започва необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно рушат и съсипват безценните и изкусно изписани средновековни стенописи, които не само че по нищо не отстъпват на тези в прочутата Боянска църква, но и дори са по-стари от тях с няколко десетилетия. Липсата на охрана в тази българска старина също си казва своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като при това повредиха и част от уникалните стенописи в църквата, припомнят от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“. Ако не се предприемат спешни мерки от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в тозисредновековен храм с евангелски сцени и с изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги, които никога не са били професионалнореставрирани или консервирани, съвсем скоро ще бъдат съсипани и заличени напълно под пагубното въздействие на влагата и мухъла, предупреждават от православното младежко сдружение.

Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното наследство много ясно и точно е формулирано, че„държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му”, напомнят от  „Православна младеж – Света Петка Търновска“. По тази причина настояваме още тази пролет Министерство на културата да осигури необходимото финансиране за спасяването и консервацията на безценните стенописи в църквата в Беренде -художествен паметник на културата от национално значение, категорични са в сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Родолюбивата кауза за спасяването на този по чудо оцелял средновековен храм си струва усилията – църквата ”Св. Св. Петър и Павел” до село Беренде, която е само на 56 км от София, има потенциал да се превърне и в един от най-посещаваните у нас обекти за поклоннически пътувания и културен туризъм, убедени са в младежкото православно сдружение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!