fbpx

Точкова система заменя зелената карата

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви предложение на неговата администрация да създаде „справедлива, модерна и законна“ имиграционна система, която да облагодетелства на първо място американците, особено тези от работническата класа.

Планът представлява „ясен контраст“ в сравнение с целите на демократите за „отворени граници, по-ниски заплати и хаос“, посочи Тръмп в обръщение към републиканските депутати и членовете на кабинета от Розова градина на Белия дом, съобщава Ройтерс.

Тръмп заяви, че желае да преразгледа имиграционната система, за да може тя да облагодетелства младите, образованите, англоговорящи кандидати с предложения за работа, вместо хора със семейни връзки с американци.

Планът „ще помогне на нашите хора, включително имигрантите, да постигнат американската мечта“, заяви Тръмп. Планът ще спре незаконната имиграция, твърди президентът, като той включва „обширна модернизация на нашия дисфункционален процес на законна имиграция“.

По думите на Тръмп, трябва да бъде въведена точкова система, подобна на тази, която се използва в Канада, вместо досегашната лотария със зелените карти.

САЩ вече издават годишно 1,1 милиона разрешителни за пребиваване или „зелени карти“, които позволяват на притежателите им да живеят и работят в страната. От тях 66 процента се издават, защото кандидатите имат роднини в САЩ, а 21 процента – на произволен принцип чрез лотария, отбеляза Тръмп.

Това означава, че САЩ не могат не могат да отдават предпочитание на лекари, изследователи и най-добрите студенти, които завършват американски университети – някои от тях се връщат в родните си страни, за да основат компании, които биха могли да бъдат създадени в САЩ.

„Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, след като приемем това (законодателство – бел. ред.)“, заяви Тръмп.

Съгласно действащата система само 12 процента от легалната имиграция се основава на умения или заслуги, отбеляза президентът. Целта на предложената реформа е да увеличи тази цифра до поне 57 процента. Според държавния глава това може да направи САЩ по-конкурентоспособни в световен план, като същевременно гарантира, че страната ще продължи да приветства новодошлите.

Планът предвижда изискване за владеене на английски език и полагане на специален изпит за гражданство. Освен това мигрантите ще трябва да са в състояние да се издържат сами.

„Системата ще бъде най-после честна, прозрачна и ще осигурява равнопоставеност“, заяви Тръмп.

Той обеща да законови промени с цел да се прекрати контрабандата на деца и „хуманно, но незабавно децата без придружители да се съберат със семействата си в страните, от които са дошли“.

На някои категории кандидати за гражданство ще се дава приоритет. Повече точки ще получават младите имигранти, които биха имали по-голям принос в социалната система на страната. Същото ще важи за хората с ценна квалификация, високо образование, както и за тези, които създават работни места.

Подобен план обаче има малък шанс да мине през Конгресът на САЩ, който е контролиран от Демократическата партия.

„Ако по някаква причина, вероятно политическа, не можем да накараме демократите да одобрят този план основан на заслуги и на висока сигурност, тогава ще го одобрим веднага след изборите, когато си вземем обратно Парламента (Камарата на представителите), Сенатът, и, разбира се, поемем президенството“, посочи Тръмп.

Планът е разработен от зетя на Тръмп и негов старши съветник Джаред Кушнер и от Стивън Милър, съветник, известен с твърдата си линия по въпросите на имиграцията.

Имиграционният план на Тръмп включва предложения за повишаване на сигурността на границата, за да се предотврати незаконното пресичане, като съдържа и правни промени, насочени към ограничаване на потока от мигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!