fbpx

Топ 5 на най-високите статуи в света: Нито Христос в Рио, нито Статуята на Свободата са в класацията!

автор: Стефан Стефанов,

източник: seen

Най-високата статуя в света ще бъде в Индия и тя ще е е наистина висока. Герой от борбата на индийците за независимост като Сардар Валабай Пател заслужава паметник на височина от 182 метра и нищо друго.

Проектът е лична идея на индийския премиер Нарендра Моди, който я лансира по време на кампанията си на изборите през 2013 г. По-точно, Моди казва, че „всеки индиец съжалява, че Пател не е станал премиер след обединението.“

Пател заема поста вицепремиер в първото независимо индийско правителство след 1947 г. Той е известен с решителността, с която работи за това враждуващите местни фракции, разположени на различните територии, да се обединят в днешна Индия.

Над 2500 работници строят мащабния проект от 2013 г. насам на остров сред река, близо до язовира Нармада. Предвижда се статуята да бъде свързана с мост с увеселителен парк и градина.

Ето кои са най-високите статуи към момента.

Spring Temple Buddha

Най-високата статуя в света в момента е Spring Temple Buddha в китайската провинция Лушан.

Тя е построена между 1997-2008 г. и струва около 55 милиона долара. Този огромен монумент се издига на 153 метра, а строежът е планиран малко след като талибаните взривяват двете древни статуи на Буда в долината Бамян, Афганистан през 2001 г.

Laykyun Setkyar

Друга сред най-високите статуи в света също се намира в Азия. Всъщност, Буда може да е горд с последователите си, защото те не спират да издигат образа му все по-високо в небето.

Монументът се издига на цели 116 метра в селото Катакан Таунг в централен Мианмар и е завършен през 2008 г.

Ushiku Daibutsu

Този красив бронзов монумент е издигнат през 1993 г.в град Ушику, Япония.

110-метровият монумент от бронз представя Буда в едно от превъплъщенията му – Буда на неизмеримата светлина и живот.

Посланието със сигурност е повече от позитивно, а туристите могат да се качат с асансьор до върха на статуята за още позитивни преживявания с гледката на околността.

Cristo Rei

Циментовата статуя на височина 110 метра се намира на скалите край Алмада, Лисабон.

Идеята за нея се ражда през 1934 г., когато кардиналът на Лисабон вижда прочутата статуя на Исус в Рио де Жанейро по време на посещение в Бразилия. Португалците построяват статуята за 10 години и през 1959 г. тя вече се издига на 110 метра над земята. Монументът се състои от 28 метрова статуя на Божия син, който е стъпил на структура във формата на порта, която е виска 82 метра.

Тялото на Христос и ръцете му оформят своеобразен кръсти и това е молитва за това небесните сили винаги да бдят над Лисабон.

Guan Yin

Тази статуя на богинята Гуан Ин е висока 108 метра и се намира в южната част на китайския остров Хайнан.

Статуята е построена е за 6 години и е осветена през 2005 г. от 196 монаси от различни будистки групи в присъствието на десетки хиляди вярващи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!