fbpx

„Топло“: Осем семейства от кв. „Факултета“ са абонати на ново парно

Локално парно вече имат няколко ромски семейства в кв. „Факултета“. То е с един голям котел с водна риза, монтиран в стаята на бившo кафене, и по тръби топлината му се разпределя към съседните къщи. Там от два дни се топлят с радиатори и вместо да пушат осем комина, дим излиза само от един – от кафенето. И то с контролирано гориво – сухи дърва. Сега в тези домове печките вече не горят с пластмасови чаши, дограма, талашит, гуми и какви ли не отпадъци, пише Фактор.

Начинанието е на млади артисти от формация „Дестръктив криейшън“, които търсят начин да намалят вредните емисии във въздуха на София от комините във „Факултета“.

„Ние сме анонимни артисти и събрахме радиатори втора употреба от приятели. Купихме на старо и котел с водна риза, монтирахме го и сега тези семейства са първите топлофицирани в квартала. Не сме по някакъв проект, а действаме сами“, разказаха за „Дневник“ от формацията.

Едно от семействата има грижата изцяло да се грижи котелът с водна риза, монтиран в кафенето, да не угасва.

Целта им е да топлофицират по този начин колкото се може повече къщи във „Факултета“ и така реално да допринесат за подобряване на въздуха в София.

Артистите са се дегизирали с червените одежди на Дядо Коледа, газят с гумени ботуши в калта, а подире им тичат дечурлигата от квартала. Дошли са преди месец и първо обикаляли напосоки из схлупените къщи и бараки.

„Поставихме първото парно в домовете на тези, които първи ни повярваха и сами дойдоха с нас да пренесат тежките радиатори“, казва един от артистите. Това са Ангел, Банко, Ненка, Савка, Боби.

Савка показва дома си – под прозореца грее бял чугунен радиатор, а внучетата й, две близначки и по-голямо момиче, играят на пода. До вратата стои студено старото кюмбе с кюнци.

В дома на Банко и Ненка се отопляват с радиатор и си светят с акумулатор.

Досега в него са горили каквото донесат децата от контейнерите, по думите й – пластмасови чаши, дограма, талашит, стари кабели, за да остане само металната жица и да я предадат на „Вторични суровини“.

Как ромите оценяват новата придобивка?

„Сега не ходим да събираме по кофите. Тази нема да я палим, защото ми е по-чисто (сега). Печката пушеше в стаята и ставаше мръсно. Ще я изкарвам вече“, сочи тя кюмбето.

Савка е стигнала до извода, че старото кюмбе е одимявало стаята и затова една от 8-годишните близначки започнала да кашля постоянно и да боледува често. Децата учат в 113-о училище и говорят чист български.

Артист от „Дестръктив криейшън“ в костюм на Дядо Коледа заедно с абонати на новото парно трябва да разтовари каруца с дърва, осигурени от район „Красна поляна“.

В съседната къща домакинята Ненка има два радиатора – в хола и в спалнята. Мъжът й Банко е от първите, пренасяли радиаторите за парното. Той сега е на работа в „Чистотата“, обяснява тя и показва колко е чисто вече в дома й. Съседките завистливо надничат и взаимно се навиват на следващата акция на „Дестръктив криейшън“ да пратят мъжете си да помагат, за да ги топлофицират и тях.

Тези роми са от първите, които вече няма да горят отпадъци в печката, за да се отопляват.

Защо артистите нарекоха проекта си „Топли хора“

„Предстои ни да съберем още радиатори втора употреба и да намерим по-голям котел с водна риза. Така ще спрем още повече комини да пушат“, обясняват младите артисти. И непрекъснато повтарят, че тези роми са съвсем нормални хора с деца, които са имали участта да се родят в тези „тъжни места“. И търсят начин да подобрят условията си на живот. „Затова сме нарекли проекта си „Топли хора“, обясниха от „Дестръктив криейшън“.

Първите семейства с парно вече са „проповедници“ на идеята сред другите жители на квартала. Колкото повече къщи се топлофицират по този начин, въздухът в София през зимата ще стане поне малко по-чист и прозрачен. Димът само от един комин е вреден колкото 13 автомобила, са изчислили от гражданската организация AirBG.info. Излиза, че само с първия котел е спестен димът от 104 автомобила.

От район „Красна поляна“ се двоумят дали да помагат

За начинанието администрацията на район „Красна поляна“ се отчете с една каруца сухи дърва за огрев. Зам.-кметът Николай Вушовски присъства на запалването на котела с водната риза. Няма как районът да помага в такива случаи, защото „тука няма улици, няма канализация, къщите са незаконни“, обясни той.

На първо време си струва коминът на котела с водна риза да получи от прословутите филтри, които ще се монтират, за да чистят дима.

„Ако някой иска да помогне за нашата инициатива „Топли хора“ – насреща сме да говорим. Ние не искаме да му дадем банкова сметка и той да преведе едни пари, защото не искаме нещата да стават така. Досега радиаторите са дарени от приятели и те стават част от този проект. Всеки, който иска да се включи, ще знае, че прави стъпка към целта – въздухът в София да става по-чист“, обясниха организаторите от „Дестръктив криейшън“. Повече информация може да се намери на страницата им в социалните мрежи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!