fbpx

Топалпинист с ексклузивен коментар за издирването на Боян Петров! Има ли шанс да оцелее българинът

Боян има силно катерене. Той катери много бързо, с къса екипировка, с необходимите неща. Той не иска да стои дълго време, да се излага на височина, да чака на опашки към върховете поради натовареност на маршрутите. Но той трябва да си бие инсулин на определено време. А ние не знаем дали той е взел със себе си инсулин. Това заяви пред Нова телевизия Любомир Попйорданов от Асоциацията за независим туризъм по повод акциията по издирването на Боян Петров, предаде „Пик“.

Той допълни, че снегът на върха може да скрие всякакви следи и този „воал“ да не може да бъде разпознат от хеликоптера, който издирва нашия алпинист.

„Този връх е изкачен за първи път от китайци, с доста жертви. Наричат го „джуджето“, но има 21 загинали на това „джудже“. Той не е Еверест, не е К 2, не е Анапурна. Освен това се намира в Китай и катеренето там е свързано с много повече условности и трудности. Там има и скални пасажи, и лед, и фактът, че няма особено маркиране, което да се следва при изкачване. И когато имате и лошо време, нещата стават пределно сложни“, заяви още Попйорданов.

На въпрос дали издирвателните дейности се покриват от застраховката, която Боян Петров има, той отговори: „Той тръгна с много добра застраховка, която не мога да кажа как точно се деблокира и как с нея се оперира. Но е изключено тази застраховка да покрива три хеликоптера, с техния персонал, с времето… В никакъв случай това не може да се покрие от една такава операция. Наземно има ангажирани много хора. От китайска страна не са предявили никакви претенции за заплащане. Тези сто човека, които са там, е един огромен човешки ресурс. Аз не съм чувал сто човека да търсят един. На Шиша Пангма няма много експедиции, има една-две в годината. Не знам какви са тези хора, които са ангажирани там. Но пари се събират и каквито пари останат, няма да остане нищо скрито. Те ще се използват за други хора. Има такива казуси и в Алпите, и в Хималаите. Освен това в случая става дума не за кого да е, става дума за Боян Петров. Тук се говори за българин, за покорен осемхилядник и за наука“, отбеляза гостът.

Той заяви, че „тягата към върха е в нашите гени“: „И ние трябва да я следваме, търсейки границите, които са движили човечеството напред. Българинът днес, в тази държва, в тази тежка ситуация, показва колко е значима една мечта и една воля, която е подкрепена от много хора“.

/ПИК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

error: Content is protected !!