fbpx

Томислав Дончев: Целта на атаката срещу НАП е да се клати държавата

Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил, или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. При по-широк анализ, ако е организирано вътре в страната има за цел клати правителството, ако е организирано отвън – целта е да се клати държавата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV, предаде Булнюз.

Правени са одити на всички критични системи, но едно е данните да се съхраняват само за вътрешно ползване, друго е електронни услуги с външен достъп. Това ги прави много уязвими. Киберсигурността е едно безкрайно състезание, каза още Томислав Дончев. Опити за кибератаки има редовно, през миналата седмица имаше опити за пробив и кибератака срещу 4 или 5 институции. Проверих си данните и аз, има фрагментарна информация, която е изтекла и за мен. Ние трябва да върнем доверието на хората към тези системи, коментира Дончев. Трябва да видим каква е геометрията на вината за случилото се.

Организационни мерки трябва да бъдат взети. Един от изводите е, че трябва да харчим повече за киберсигурност, за момента даваме 5 милиона лева за киберсигурност. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, обясни вицепремиерът. Преразпределението на отговорностите между общини и държава не означава вдигане на данъците. Според вас, кой трябва да носи отговорност за построяването на една детска градина в общински град. Естествено, държавата трябва да помага. Идеята за данък „Богатство“ се появява не за първи път, не обичам да се изказвам, без да съм прочел цялото предложение. Преди няколко години имаше подобен опит във Франция и голяма част от богатите хора се изнесоха да живеят в Швейцария, каза още Дончев.

Понякога се налага да се взимат и радикални мерки в ГЕРБ. Няма нищо спорно в номинацията на Фандъкова за кмет на София, не е взето решение, но тя е един добър кмет, с доказани резултати. Кметът на Бургас е изключително добър политик също, коментира Томислав Дончев. Безспорно съществуват рискове за създаване на корпоративни зависимости на партиите след редуцирането на субсидията. Аз не твърдя, че този модел е най-добрият, но това е волята на хората. Тепърва в ГЕРБ ще създаваме вътрешни правила, приемането на дарения ще е доста рестриктивен процес. За мен по-добрият вариант е да не приемаме дарения, когато имаме някакви съмнения, отколкото след това да ги връщаме, заключи вицепремиерът.

Недния народ не се уплаши от хакера.На други им припари под краката.

Бедния пак ще пострада защото това което големите крадци показват вНАП Е ПРАШИНКИ.Като става въпрос за крадци,винаги се се питал колко е показал,бедното овчарче РУМЕНЧО.,защото преди време изтече много информация за най големите кражби когато беше министър и аферата около Белене.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учителка направи огромен гаф в „Стани богат“

Учителката в детска градина Росица Йовчева направи огромен гаф при въпрос за 500 лева в „Стани богат“ и само бързата намеса на водещия й помогна да не привърши участието си в телевизионната игра скоропостижно. Въпросът, който можеше да се окаже препъникамък за Йовчева, беше: „Какво ще получим, ако от числото …

БГ звезди
Мария: Стига майчинство, дала съм си своето, сега ми се живее!

кадри Нова телевизия Певицата Мария се обяви за беладжийката на поп фолка. В интервю в “На кафе” по Нова телевизия тя обясни с това свое качество постоянния интерес на медиите към нея. “24 години съм на сцена, вече съм свикнала, че половината ще ме харесат, другата половина – няма. Има …

Блиц Новини
Гала праща целувки от екрана на Геро: Много се е разхубавил

кадри Нова телевизия Интервю на Хилда Казасян от “Капките” в “На кафе” по Нова телевизия завърши с неочаквано признание на Гала, че харесва много водещия на музикалния формат Геро. Хилда разпръсна прословутия си позитивизъм в ефира. Докато обясняваше как всичко е от розово по-розово в предаването за имитации, тя беше …

error: Content is protected !!