fbpx

Тол такси в България до края на годината

trafficnews.bg
Един тир минава през България за 20 лева, през Сърбия за 100

До края на годината Еврокомисията трябва да одобри тол таксите за движение по българските пътища. Преди това обаче, във втората половина на септември Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) ще представи 3 варианта за цените на винетките.

Това съобщи Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предаде Монитор. Той припомни, че тол системата ще даде възможност да се събират по-високи такси от тежки превозни средства над 3,5 т, които най-много разбират пътищата ни.

„Ще се постигне справедливо заплащане“, поясни Глосов.

„В момента от пътни такси повече пари се събират от леките коли, а те най-малко похабяват пътищата. Настилките се рушат от тежките автомобили. На един тир му струва да мине през България двайсетина лева, а пред съседна Сърбия за същото разстояние се плаща 100 лв.“, припомни той.

Междувременно днес парламентът ратифицира споразумението с МБВР за консултантски услуги по тол-системата. То има за цел да подпомогне дейността на Агенция „Пътна инфраструктура” при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси у нас.

Предвижда се АПИ да използва експертизата на Международната банка за възстановяване и развитие, за да изпълни успешно проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за такси у нас. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т таксите ще се събират на база изминато разстояние, а за автомобилите с маса до 3,5 т – на база време, (електронна винетка), стана ясно по време на ратификацията на споразумението.

Консултантската услуга на МБВР включва анализ и определяне на тарифите за пътно таксуване и обхват на мрежата, като за тази цел ще се спазва европейското законодателство в областта на таксуването на пътя.

Реализацията на тол системата се забави с години. На всички процедури се появяваха дребни фирми, учредявани само за да пускат жалби и да бавят въвеждането на електронните винетки. От тол системата, чиято експлоатация ще започне догодина се очаква значително увеличаване на приходите от пътни такси, прогнозират от АПИ. През март строителният министър Николай Нанков прогнозира, че пътни такси ще се плащат за използването на около 55% от пътната мрежа в страната.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!