fbpx

Той напусна света преди 50 години, но остави след себе си истинска и страшна легенда

Тази година се навършиха 50 години от смъртта на един от най-прочутите руски оръжейни конструктори – Фьодор Токарев. Неговата световна слава се дължи на пистолета ТТ, превърнал се в истинска легенда през Втората световна война.

Пистолетът е използван широко през Втората световна война и получава отлични отзиви както от съветските, така и от немските войници. По-късно е приет на въоръжение в 30 държави от Европа и Азия. Само в СССР са произведени 1 740 000 екземпляра. Куршум, изстрелян от ТТ, пробива армейска каска, прониква на 120 cm във вода, 35 cm в пясък, пробива 15 cm борова дъска и е в състояние да спре едра мечка. Според експерти, той може да пробие и някои от съвременните бронежилетки.

Токарев е роден на 2 юни 1871 г. в село Егорликско, област на Донската войска (днес в Ростовска област). От 1887 до 1891 г. учи в Новочеркаск за оръжейник и след това служи като оръжеен майстор в 12-и казашки полк. След завършването на юнкерското училище през 1900 г. служи в същия полк като завеждащ оръжието. През 1907 г. като слушател в Офицерското стрелково училище в Ораниенбаум преработва магазинната винтовка модел 1891 в автоматична. По-късно я усъвършенства в Сестрорецкия оръжеен завод през 1908 – 1914 г. Работи и в Ижевския завод.

Когато Първата световна война избухва, Токарев е пратен на фронта, но след година и половина се връща в Сестрорецкия завод, за да продължи своята работа. По-късно работи в оръжейния завод в Тула от 1921 до 1941 г.

През 1925 г. на въоръжение в Червената армия е приета ръчната картечница МТ на Токарев. През 1927 г. Токарев разработва първия автомат в СССР. През 1930 г. на въоръжение в армията постъпва полуавтоматичния пистолет на Токарев ТТ, а през 1938 г. – полуавтоматичната винтовка на Токарев СВТ-38, по-късно СВТ-40.

Прочутият пистолет ТТ е копиран от модел на американски Колт 1911.  Особеното за ТТ е липсата на предпазител. Защитата от случаен изстрел се осигурява от поставянето на откритото ударно чукче на предпазен полувзвод. Това се извършва, като при натиснат спусък чукчето се придържа с палеца и се отпуска на определено положение напред, което е доста опасно за боравещия с оръжието. При наличие на патрон в цевта изтърването или случаен удар на пистолета могат да произведат изстрел. Необичайно конструкторско решение е обединяването на всички детайли на ударния механизъм в лесно снемаща се част и поставянето на пружина вътре в чукчето.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!